Events

Στον δρόμο για το Γολγοθά: Οι φιγούρες του Γιάννη Βακιρτζή στα Λιπάσματα

Ο ζωγράφος Γιάννης Βακιρτζης έχει φιλοτεχνήσει τις γλυπτικές μορφές που συνθέτουν το έργο «Στον δρόμο για το Γολγοθά», που για τη Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκονται στον Πολυχώρο πολιτισμού λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Ανθρώπινες μορφές που η κάθε μία βρίσκεται στο δρόμο για τόν Γολγοθά της, πού στο τέλος είναι ένας κοινός δρόμος για πολλούς ανθρώπους, σαν μια τιμωρία πού δεν κατάλαβαν το γιατί.

Ο ζωγράφος Γιάννης Βακιρτζης παραθέτει τα φαντάσματα του. Μορφές σκιών πού είχαν χρησιμοποιηθεί για την βραβευμένη ταινία που είχαν δημιουργήσει με την πρόσφατα εκλιπούσα ζωγράφο Μαρία Χαντζοπουλου “Vanito” για την Μπιενάλε της Ουρουγουάης το 2023.

Γιάννης Βακιρτζης – Βιογραφικό καλλιτέχνη

Γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά. Είναι ο νεότερος από τήν οικογένεια Βακιρτζή, που όλα τα μέλη εξυπηρετούν τις τέχνες πιστά και με συνέπεια.Ο πατέρας του, Θανάσης, ήταν τοπιογράφος, η μητέρα του, Καίτη, ήταν αγιογράφος και ο αδελφός του, Αλέκος, εξπρεσιονιστής ζωγράφος. Ο Γιάννης Βακιρτζής σπούδασε μουσική, αρχιτεκτονική και γραφιστική και μπήκε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κάτω από τους υπέροχους δασκάλους Μυταρά, Τέτση και Μαυροειδή. Έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία για το έργο του: το 1971 το βραβείο σε μια ομαδική έκθεση που διοργάνωσε η Νομαρχία Πειραιά, το 1973 για να απεικονίσει την Καινή Διαθήκη σε ένα διαγωνισμό που ξεκίνησε από την Επισκοπή του Πειραιά, ενώ το 1974 και το 1975 κέρδισε βραβεία σε διαγωνισμούς του Αρχηγείου του Ναυτικού. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις. Η πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα το 1984 προκάλεσε μια ευνοϊκή εντύπωση για την τόλμη και την πρωτοτυπία των συνθέσεων του. Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου του είναι τα ζωντανά και αρμονικά χρώματα. Οι συνθέσεις του είναι έντονες, άλλοτε με σχολαστική εκτέλεση, άλλοτε με περίσσια πνευματικότητα. Τα θέματα του προβάλουν μια οικεία ζεστασιά και μια ρυθμική κίνηση. Η ζωγραφική του είναι μοναδική και πολύχρωμη με βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!

Πηγή: culturenow.gr

Back to top button