Αυτές είναι οι συχνότερες παρενέργειες από τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca


Δύο παράγοντες που επηρέασαν τη συχνότητα συμπτωμάτων ήταν η ηλικία και η προηγούμενη νόσηση από COVID-19

Αυτές είναι οι συχνότερες παρενέργειες από τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca | tanea.gr

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού προχωρούν σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι λήπτες αναφέρουν ήπια συμπτώματα, τα οποία συνήθως υποχωρούν εντός λίγων ημερών.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται ερευνητές από το Kings’ College του Λονδίνου, ήπιες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, κόπωση και υπερευαισθησία θα έχει περίπου το 25% όσων εμβολιαστούν με τα σκευάσματα της Pfizer ή της AstraZeneca για τον κοροναϊό.

Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα για τα δύο σκευάσματα, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Lancet Infectious Diseases, διαπιστώθηκε η έναρξη των ανεπιθύμητων παρενεργειών εντός των πρώτων 24 ωρών, διάρκεια 1-2 ημερών, καθώς επίσης και μείωση στα ποσοστά νέων κρουσμάτων. Στη μελέτη συμμετείχαν 627.383 χρήστες μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητά.

Το 25,4% ανέφεραν μία ή περισσότερες συστημικές παρενέργειες -άσχετες δηλαδή με το σημείο ένεσης- και 66,2% τοπικές. Για το εμβόλιο της Pfizer τα ποσοστά ανήλθαν σε 13,5% και 22% μετά την πρώτη και δεύτερη δόση αντίστοιχα, ενώ για την πρώτη δόση της AstraZeneca 33,7%.

Οι συστημικές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλάμβαναν πονοκέφαλο, κόπωση, ρίγη, διάρροια, πυρετό, αρθραλγία, μυαλγία και ναυτία, ενώ στην περιοχή της ένεσης, πόνο, οίδημα, υπερευαισθησία, ερυθρότητα, κνησμό, αίσθημα καύσου και διόγκωση στους λεμφαδένες της μασχάλης.

Δύο παράγοντες που επηρέασαν τη συχνότητα συμπτωμάτων ήταν η ηλικία και η προηγούμενη νόσηση από COVID-19, με τους κάτω των 55 και τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες συστημικών παρενεργειών και τριπλάσιες πιθανότητες από το εμβόλιο της Pfizer για όσους είχαν νοσήσει παλαιότερα και διπλάσιες από το AstraZeneca.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί για την αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων στη μείωση νέων μολύνσεων, σύμφωνα με τη μελέτη τα ποσοστά ανήλθαν στο 58% για το εμβόλιο της Pfizer, 12 έως 21 ημέρες μετά την 1η δόση και 69%, τουλάχιστον 21 ημέρες μετά και στο 39% και 69% αντίστοιχα για το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από Πηγή: tanea.gr

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί έχουν προγραμματιστεί σήμερα – Στη... φαρέτρα και το Johnson & Johnson
Επόμενο άρθρο Αποτελεσματικότητα πάνω από 85% μετά την πρώτη δόση των εμβολίων των AstraZeneca και Pfizer