Δεκαπλάσιος ο κίνδυνος ανακοπής για τους ασθενείς με κοροναϊό στην εντατική


Οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν σοβαρά συμπτώματα και εισήχθησαν σε ΜΕΘ έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν ανακοπή ή καρδιακή αρρυθμία σε σχέση με τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς

Δεκαπλάσιος ο κίνδυνος ανακοπής για τους ασθενείς με κοροναϊό στην εντατική | tanea.gr

Οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν σοβαρά συμπτώματα και εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου (ΜΕΘ) έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν ανακοπή ή καρδιακή αρρυθμία σε σχέση με τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς με κοροναϊό που έχουν πιο ελαφρά κλινική εικόνα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό Heart Rhythm Journal, μελέτησαν 700 ασθενείς με Covid-19 με μέση ηλικία 50 ετών, οι οποίοι εισήχθησαν σε νοσοκομείο.

Από αυτούς ένα ποσοστό 11% χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ, οι εννέα ασθενείς υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, οι 25 κολπική μαρμαρυγή (η κυριότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας), εννέα εμφάνισαν σοβαρές βραδυαρρυθμίες, ενώ άλλοι δέκα κοιλιακές ταχυκαρδίες.

Διαπιστώθηκε ότι η ανακοπή και η αρρυθμία είναι πολύ πιθανότερο να συμβούν σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Αυτά τα καρδιολογικά περιστατικά πιθανώς πυροδοτούνται από τη γενικότερη σοβαρή συστημική και φλεγμονώδη αντίδραση της νόσου και δεν οφείλονται τόσο στην ίδια τη λοίμωξη από τον κοροναϊό SARS-CoV-2.

Προηγούμενες μελέτες από την Κίνα είχαν αναφέρει ότι η Covid-19 σχετίζεται με υψηλά ποσοστά καρδιακών αρρυθμιών, ιδίως μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (υπήρξαν αναφορές ότι έως το 44% των εισαχθέντων σε ΜΕΘ παθαίνουν αρρυθμία).

Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού εμφανίζονται όταν οι ηλεκτρικοί παλμοί που συντονίζουν τους χτύπους της καρδιάς δε δουλεύουν σωστά, με συνέπεια η καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα.

Χωρίς έγκαιρη θεραπεία οι αρρυθμίες μπορεί να έχουν ως συνέπεια σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως εγκεφαλικό και καρδιακή ανακοπή.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πηγή: tanea.gr

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Made in Japan o ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου
Επόμενο άρθρο Ερντογάν: «Σύντομα θα είμαστε στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου»