Επέστρεψαν στη Λάρισα οι τοιχογραφίες του Μιχάλη Παντόλφη


Στην Λάρισα βρίσκονται πια οι περίφημες τοιχογραφίες του Μιχάλη Παντόλφη που κοσμούσαν την παλιά αγορά της πόλης, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Αγ. Μπλάνα.

Επέστρεψαν στη Λάρισα οι τοιχογραφίες του Μιχάλη Παντόλφη | tanea.gr

Στην Λάρισα βρίσκονται πια οι περίφημες τοιχογραφίες του Μιχάλη Παντόλφη που κοσμούσαν την παλιά αγορά της πόλης, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Αγ. Μπλάνα.

Οι τοιχογραφίες βρίσκονταν από το 1991 στην τότε Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στο Βόλο, απ’ όπου επέστρεψαν στα εργαστήρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στις εγκαταστάσεις του Διαχρονικού Μουσείου.

Στο Διαχρονικό Μουσείο βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παν. Σάπκας, η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου, Φανή Καλοκαιρινού και ο γνωστός Λαρισαίος γιατρός και ο ιστοριοδίφης Νίκος Παπαθεοδώρου, όπου τους υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Σταυρούλα Σδρόλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποτοιχίσεις των έργων του Μιχάλη Παντόλφη έγιναν το καλοκαίρι του 1978 από την παλιά αγορά, προκειμένου να ακολουθήσει η κατεδάφιση των κτισμάτων.

Τα έργα παραδόθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο και το 1991 μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στο Βόλο, δεδομένου ότι τότε το Λαογραφικό Μουσείο δεν διέθετε τμήμα συντήρησης.

Από το 2016 και μετά η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, με σειρά εγγράφων και ασκώντας συστηματικά πίεση προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους σχετικούς φορείς ζητούσε την επιστροφή των έργων στις εγκαταστάσεις του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, προκειμένου μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης να επιστραφούν στο δήμο.

Σε δηλώσεις του, όπως αναφέρει σχετικά το ΑΠΕ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή των τοιχογραφιών του Μιχ. Παντόφλη στην Λάρισα, τονίζοντας με έμφαση ότι σήμερα είναι μια «φωτεινή, καλοκαιρινή ημέρα μέσα στο χειμώνα».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί συνέβαλα στην προσπάθεια του δήμου Λαρισαίων για την επιστροφή των τοιχογραφιών στην Λάρισα» τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, ευχαριστώντας παράλληλα την υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη για την ιδιαίτερα πολύτιμη στήριξη στο αίτημα για την επιστροφή των έργων.

«Το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης, εμπλουτίζεται και εύχομαι σύντομα να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης για να απολαύσουν όλοι οι Λαρισαίοι αυτά τα έργα», σημείωσε ο Λαρισαίος βουλευτής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, υποστήριξε ότι οι προσπάθειες του δήμου, που ξεκινούν από την πρώτη θητεία απέδωσαν καρπούς και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Χαρακόπουλο για την πολύτιμη συνεισφορά του στην προσπάθεια του επαναπατρισμού.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να μπορέσουμε να εκτεθούν στους Λαρισαίους και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να απολαύσουν την ομορφιά του παλιού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Σταυρούλα Σδρόλια, αναφέρθηκε στις διαδικασίες συντήρησης που θα ακολουθηθεί, ενώ η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου, Φανή Καλοκαιρινού, τόνισε ότι η επιστροφή των τοιχογραφιών αποτελούσε και διακαή πόθο του ζεύγους Γιώργου και Λένας Γουργιώτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από Πηγή: tanea.gr

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ιαπωνία : Έκρυβε το πτώμα της μητέρας της σε έναν καταψύκτη για δέκα χρόνια
Επόμενο άρθρο Lockdown : Στα καταστήματα με click inside και click away - Πώς θα ψωνίζουμε από σήμερα