Σενάριο για μείωση 50% στην εισφορά αλληλεγγύης


Το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2021

Σενάριο για μείωση 50% στην εισφορά αλληλεγγύης | tanea.gr

«Ψαλίδι» 50% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης σχεδιάζει να βάλει το 2021 η κυβέρνηση με στόχο να στηρίξει τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την πανδημία και να δώσει φορολογικές ανάσες στη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αναμένεται να περιληφθεί στο πακέτο των φορο-ελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σάββατο, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς.

Προτού ξεσπάσει η κρίση του κοροναϊού η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης να ξεκινήσει από τα φετινά εισοδήματα, με στόχο την πλήρη κατάργησή της εντός της τετραετίας.

Η πανδημία όμως ανέτρεψε τα κυβερνητικά σχέδια και έτσι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2020, μπήκε αμέσως στον πάγο. Το μέτρο που θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους βρέθηκε και πάλι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία προσανατολίζεται στη μείωσή της κατά 50% για τα εισοδήματα του 2021.

Στην περίπτωση αυτή, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η κουρεμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022. Με μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, το 2021 ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 338 ευρώ. Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα πάνω από 2,3 εκατ. φορολογουμένους και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Πηγή: tanea.gr

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Τι θα κρίνει το μέλλον της αγοράς ακινήτων – Οι 17+1 παράγοντες
Επόμενο άρθρο Γκράθια: Το… πακέτο του Χουανκάρ είναι σούπερ