Κόσμος

Ανεστάλησαν οι συζητήσεις Τουρκίας – Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά το κάψιμο του Κορανιού

Σε μια νέα εξέλιξη σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως «ιι συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί».

Να σημειωθεί πως η Τουρκία είχε θέσει βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια για να προχωρήσει και πάλι και συνεχίζει να ελπίζει ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι», σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε επίσης εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.

Η Φινλανδία αυτή την εβδομάδα δήλωσε για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας φάνηκε να «παγώνει», καθώς η Άγκυρα κατακεραύνωσε τη Στοκχόλμη για τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις.

Η Φινλανδία -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (800 μιλίων) με τη Ρωσία- και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τερματίζοντας τις πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης που ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Η Τουρκική Δημοκρατία έχει συχνά εκφράσει ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκική Δημοκρατία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας να προειδοποιήσει το Σάββατο τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις.

Σημειώνεται, πως η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το αίτημα χρειάζεται την στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας. Εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία, όλες οι άλλες χώρες έχουν εγκρίνει κοινοβουλευτικά την ένταξη.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button