Κόσμος

Άνγκελα Μέρκελ: 16 χρόνια στην καγκελαρία της Γερμανίας σε 10 λέξεις

Η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει στις πράξεις και όχι στα λόγια. «Δεν συμμερίζομαι την ιδέα ότι ένα άτομο μπορεί να ακουμπήσει τους ανθρώπους μόνο με τα λόγια και να αλλάξει το σκεπτικό τους για κάτι, ωστόσο βρίσκω όμορφη την πρόθεση της», είχε δηλώσει στο der Spiegel το 2016.

Στα 16 χρόνια της στην πρώτη γραμμή της γερμανικής εξουσίας, η ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης, η οποία ετοιμάζεται να παραχωρήσει τη θέση της στον νικητή των εκλογών αυτής τη Κυριακής, προσέφερε πολλές νέες λέξεις στο εθνικό λεξικό, που πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιούνται για καιρό στο μέλλον προκειμένου να περιγράψουν το πρόσφατο παρελθόν.

Die Merkel-Raute

Αν ζητούσε κάποιος από τον μέσο Γερμανό να περιγράψει την πιο χαρακτηριστική κίνηση της Μέρκελ, θα έκανε λόγο για την ανάγκη της να ενώνει τις παλάμες της σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνιση της. Η ίδια έχει αποκαλύψει ότι η κίνηση αυτή προέκυψε από την αμηχανία της να βολέψει τα χέρια της μπροστά σε κόσμο.

Ertüchtigen

Μια από τις λέξεις που στοίχειωσαν τον νότο της ευρωκρίσης, την οποία η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας χρησιμοποιούσε συχνά για να πει ότι η Γηραιά Ήπειρος έπρεπε να εκμοντερνιστεί μέσα από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις (και φυσικά τη σκληρή λιτότητα) προκειμένου να μπορέσει να κοιτά κατάματα την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Das Public Viewing

Πρόκειται για τη μετάδοση μεγάλων αγώνων, στους οποίους συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες της Γερμανίας, σε δημόσια μέρη όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου. Η Μέρκελ αγαπάει τα σπορ και μαζί της τα αγάπησαν και όσοι Γερμανοί μέχρι τότε τα αγνοούσαν.

Die Muttivation

Η Γερμανίδα καγκελάριος, φειδωλή στις δημόσιες εμφανίσεις εκτός καθηκόντων της, δεν έχασε αγώνα για αγώνα των εθνικών ομάδων της χώρας της, αποτελώντας κάθε φορά τον πιο αθόρυβο μα και συνάμα και τον πιο σημαντικό καλεσμένο τους.

Der Stresstest

Τα περιβόητα στρες τεστ της Μέρκελ δεν αφορούσαν τις καρδιές των Γερμανών, αλλά τις τράπεζες και τις κυβερνητικές συμμαχίες, που έπρεπε να αποδείξουν ότι αντέχουν σε καιρούς μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Das Neuland

Η Μέρκελ χλευάστηκε ότι γνώρισε τον ψηφιακό κόσμο με 30 χρόνια καθυστέρηση, όταν δήλωσε ότι «το Ίντερνετ είναι παρθένο έδαφος για όλους μας». Ωστόσο οι περισσότεροι αγνόησαν το γεγονός ότι η δήλωση της αυτή αφορούσε τον αμερικανό κοριό στο κινητό της και την απουσία νομοθεσίας για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Wir schaffen das

«Η Γερμανία είναι δυνατό κράτος», δήλωσε το 2015 η Μέρκελ, όταν είχε στηθεί στον τοίχο για την δραματική αύξηση των αιτούντων άσυλο στη χώρα της. Συμβολίζει την ηγετική προθυμία για την εφαρμογή αντιδημοφιλών μέτρων και την πλήρη αποδοχή των συνεπειών.

Der Putinversteher

Αφορά τους πολιτικούς, ανάμεσα τους και ο προκάτοχος της Γκέρχαρντ Σρέντερ, που βλέπουν με συμπάθεια τις επεκτατικές κινήσεις της Ρωσίας όπως ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Die Asymmetrische Demobilisierung

Πρόκειται για την επιτυχημένη εκλογική στρατηγική της Μέρκελ να αποφεύγει να δίνει απαντήσεις σε αμφιλεγόμενα ζητήματα, αφήνοντας τους αντιπάλους της χωρίς πυρά.

Die Schwerkraft

Η 67χρονη πολιτικός είναι πρώτα και πάνω από όλα είναι μια φυσικός, μια επιστήμονας των αριθμών, των πινάκων και των καμπύλων, η οποία κληθείσα πρόσφατα να σχολιάσει την πολιτική της για την πανδημία απάντησε ότι δύο συν δύο κάνουν πάντα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες τέσσερα!

Πηγή: theguardian.com

Πηγή: vradini.gr

Back to top button