Πολιτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου – Τι αναφέρει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου - Τι αναφέρει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως φαίνεται, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την παρουσία του προκαθήμενου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν.

Η συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στα εγκαίνια έφερε την έντονη απογοήτευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ακύρωσε τη συνάντησή τους.

Ωστόσο, και ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι και η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί στο «Σημείο Μηδέν» και στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου, από τον ίδιο τον Ελπιδοφόρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ναός είχε καταστραφεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και φέτος, στις 2 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια.

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Απαράδεκτη η προσπάθεια «εμπλοκής» Ελπιδοφόρου σε «παιχνίδια εντυπώσεων» για την Τουρκία

Υπεραμύνεται το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, της παρουσίας του στα εγκαίνια του κτηρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας, που στεγάζεται στο λεγόμενο «Σπίτι της Τουρκίας», στο Μανχάταν.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπογραμμίζουν ότι είναι απαράδεκτη η δημιουργία διαφορετικών εντυπώσεων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Θα εκμεταλλεύεται δε κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Οι σαφείς δηλώσεις, άλλωστε, του Αρχιεπισκόπου για αυτά τα θέματα είναι γνωστές από τις αναρτήσεις του και πρόσφατα στα social media, αλλά και όλα τα χρόνια σε όλα τα μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας διαφορετικών εντυπώσεων γύρω από την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την εκδήλωση και τα μηνύματά της, είναι απαράδεκτη».

Πηγή: vradini.gr

Back to top button