Κόσμος

AUKUS – Κρίση στη σχέση ΗΠΑ-Γαλλίας: «Θα χρειαστεί χρόνο και πράξεις» η συμφιλίωση

AUKUS - Κρίση στη σχέση ΗΠΑ-Γαλλίας: «Θα χρειαστεί χρόνο και πράξεις» η συμφιλίωση

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η συμφιλίωση με τη Γαλλία μετά την κρίση των υποβρυχίων που προέκυψε από την AUKUS, «θα χρειαστεί χρόνο» και «πράξεις» από πλευράς Ουάσιγκτον, δήλωσε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και πολλή δουλειά και μεταφράζεται όχι μόνο σε δηλώσεις αλλά και με πράξεις», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στη «συνεργασία και τον συντονισμό» που δεσμεύθηκαν να βαθύνουν οι πρόεδροι των δύο κρατών Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τετάρτη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως οι δύο σύμμαχοι μπορούν να «κάνουν περισσότερα» και «καλύτερα».

Υπογράμμισε τη σημασία που δίνει στη Γαλλία, ειδικά στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον της συμφωνίας για την ασφάλεια με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστή με το αρκτικόλεξο AUKUS, που ήταν ο πυροκροτητής της κρίσης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε τη δήλωσε αυτή μετά τη συνάντηση που είχε κατ’ ιδίαν το πρωί της Πέμπτης με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον «Ζαν-Ιβ», «του έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση».

Ταυτόσημη τοποθέτηση έκανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Κε ντ’ Ορσέ ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Παρίσι και στην Ουάσιγκτον θα χρειαστεί «χρόνο και πράξεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: vradini.gr

Back to top button