Κόσμος

AUKUS: Οι πολίτες της Αυστραλίας θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους «παγιδεύτηκε»

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε πως οι μισοί Έλληνες δεν είναι ακόμα προστατευμένοι από το εμβόλιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεθόδευσε τον επονομαζόμενο AUKUS (Αυστραλία-Βρετανία-ΗΠΑ), με μεγάλο μέρος των πολιτών της Αυστραλίας να θεωρεί ότι η κυβέρνηση της χώρας «παγιδεύτηκε».

Πολλοί ανησυχούν ότι η συμφωνία ενδέχεται να είναι ένας Δούρειος Ίππος για τη βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας, στην οποία το έθνος αντιστέκεται εδώ και χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιραστούν τεχνολογία και τεχνογνωσία με την Αυστραλία, προκειμένου να τη βοηθήσουν να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια.

Από την πλευρά της, η Γαλλία δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

«Η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο», είπε ο Μπον, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI και στα τηλεοπτικά δίκτυα France24 και Public Sénat, την επομένη της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η διπλωματία των ΗΠΑ, μετά το μήνυμα λύπης από τον Λευκό Οίκο, επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» μετά την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσιγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας για την ασφάλεια που πυροδοτεί διπλωματική κρίση.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button