Κόσμος

AUKUS: Ψυχρή η στάση Μόρισον – Δεν θα συναντηθεί με τον Μακρόν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

AUKUS: Ψυχρή η στάση Μόρισον - Δεν θα συναντηθεί με τον Μακρόν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε σήμερα ότι δεν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, μετά την ακύρωση από την Καμπέρα ενός συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία ύψους μεγαλύτερου των 50 δισ. ευρώ.

Η Καμπέρα ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ αφού σύναψε σύμφωνο ασφαλείας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

Η ακύρωση του συμβολαίου προκάλεσε την οργή της Γαλλίας η οποία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την επιθυμία να συνομιλήσει με τον Μακρόν για να αμβλύνει την ένταση, ο Μόρισον δήλωσε ότι δεν θα έχει ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Δεν υπάρχει ευκαιρία για αυτό την παρούσα στιγμή. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει ευκαιρία εν καιρώ», εξήγησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε αν θα συνομιλήσει με τον Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν χθες, Δευτέρα, την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, κάτι που ενδέχεται να πλήξει τις πιθανότητες της Αυστραλίας να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ.

Η Αυστραλία και η ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας στις 12 Οκτωβρίου. Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τίχαν δήλωσε χθες ότι εκτιμά πως οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, παρά την οργή της Γαλλίας.

Ο Μόρισον θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προτού μεταβεί στην Ουάσιγκτον για μια σύνοδο με τις χώρες της ομάδας Quad – Ινδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Αυστραλία—αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στηρίζουν τη Γαλλία οι χώρες της ΕΕ – Κλίμα δυσαρέσκειας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Την «υποστήριξή» τους εξέφρασαν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία AUKUS για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ –, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στον Τύπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.

Στηλίτευσε ότι η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία αυτή, η οποία τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, που αντικαταστάθηκε από πρόγραμμα για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό· η συμφωνία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, που κρατήθηκε στο σκοτάδι.

Η Γαλλία αντεπιτίθεται – Κλίμα δυσαρέσκειας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Η συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο) φαίνεται να έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις, υποβόσκοντας ένα «εχθρικό» κλίμα στον παγκόσμιο χάρτη. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί ως θέμα συζήτησης στην ΕΕ, σ’ αυτή τη φάση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Γι’ αυτό το λόγο, θα συνεδριάσουν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και δηλώθηκε ότι «δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση, που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά για καθιερωμένη συνάντηση» είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Γαλλία δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευρωαμερικανικό και για τον σκοπό αυτό ήδη κινείται διπλωματικά στους κόλπους της ΕΕ για να προετοιμάσει το έδαφος. Την ευνοεί, εξάλλου, το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όχι τόσο από αυτό καθ’ αυτό το σύμφωνο AUKUS, όσο από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον παρέκαμψε πλήρως και με προσβλητικό τρόπο τους Ευρωπαίους.

Στην επιφάνεια η προβληματική σχέση ανάμεσα σε Παρίσι – Λονδίνο

Μεταξύ άλλων, η αμυντική συμφωνία AUKUS έφερε στην επιφάνεια και τη διαχρονικά προβληματική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας. Αντί το Λονδίνο να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, όπως έπραξε η Καμπέρα, αλλά και η Ουάσινγκτον, έχει περάσει στην αντεπίθεση. Την αφορμή έδωσε η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε την Βρετανία «τελευταίο τροχό της αμάξης», κατηγορώντας την κυβέρνηση Τζόνσον για καιροσκοπισμό και προσπάθεια να δείξει ότι υφίσταται στο διεθνές σύστημα μετά το Brexit.

Η Βρετανίδα ομόλογός του σήκωσε το γάντι. Με επιστολή της στην εφημερίδα Telegraph, η Λιζ Τρας απάντησε ότι η χώρα της είναι «παγκόσμιος ηγέτης και έχει την ετοιμότητα να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή». Μπορεί, βέβαια, οι Βρετανοί να θέλουν να βλέπουν τη χώρα τους μέσα από το αυτοκρατορικό παρελθόν της, αλλά είναι κοινός τόπος ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν έχουν σχέση με τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα.

Στο Παρίσι κατηγορούν τους τρεις ότι όχι μόνο απέκλεισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κι ότι το έπραξαν κατά τρόπο που θίγει το κύρος της. Πράγματι, έγινε γνωστό ότι η συμφωνία AUKUS «κλείδωσε» πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων τον περασμένο Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής των G7 που είχε γίνει στην Κορνουάλη με οικοδέσποινα τη Βρετανία.

«Μπούμερανγκ» για τον Μπάιντεν οι ενέργειες για την απομόνωση της Κίνας

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του αναφορικά με το ποια είναι η κύρια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γι’ αυτό και επιδιώκει πρωτίστως τη γεωπολιτική και όσο είναι δυνατόν και την οικονομική απομόνωση του Πεκίνου. Αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι το κάνει με λάθος τρόπο που μετατρέπεται σε μπούμερανγκ.

Αντί να συσπειρώσει ολόκληρη τη Δύσης γύρω από αυτή τη στρατηγική, έτσι ώστε να αντιπαρατάξει ένα μεγάλο γεωπολιτικό και οικονομικό μέγεθος απέναντι στην ανερχόμενη Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίμησε να παίξει με τα «ξαδέλφια», τους Αγγλοσάξονες. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Γαλλία είναι στα κάγκελα, αλλά και η Κίνα δείχνει ότι υπερβαίνει την παραδοσιακή επιφυλακτικότητά τους και ανοίγει περπατησιά.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το AUKUS δεν συγκροτήθηκε με κριτήριο τη ρεαλιστική ανάγνωση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, αλλά με την ψευδαίσθηση πλέον της αμερικανικής παντοκρατορίας. Αυτή είναι και η εκτίμηση που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και στο Πεκίνο και στη Μόσχα και στο Νέο Δελχί. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Μπάιντεν έβαλε «τρικλοποδιά» στον εαυτό του, προφανώς και από το άγχος του να μετατοπίσει την παγκόσμια προσοχή από το φιάσκο του Αφγανιστάν.

Ακόμα κι αν με τα χίλια ζόρια η Ουάσινγκτον αποκαταστήσει κάποια στιγμή τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους δεν θα αποτρέψει το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς. Η επιβεβαίωση για μία ακόμα φορά της διάχυτης αυτής εντύπωσης εξωθεί τη Ρωσία στο πλευρό της Κίνας και αντιστρόφως.

Ερώτημα αν η AUKUS θα συγκρατήσει την Κίνα

Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί συμβάλουν με την πολιτική τους στη συγκρότηση μίας υπερ-υπερδύναμης στην Ευρασία, την «παγκόσμια νήσο» των θεωρητικών της γεωπολιτικής. Η υπερ-υπερδύναμη προκύπτει από το πάντρεμα των πανίσχυρων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά του πυρηνικού οπλοστασίου, με την οικονομική ισχύ και τον πληθυσμιακό όγκο της Κίνας. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί η ένταξη του Ιράν στην κινέζικη σφαίρα επιρροής, όπως και η διαφαινόμενη διείσδυση της Κίνας στο Αφγανιστάν. Κοντολογίς, διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό τοπίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τελευταίο και σημαντικότερο ερώτημα που εγείρεται είναι κατά ποσό, παρά τον θόρυβο που προκάλεσε, η AUKUS θα έχει ουσιαστική σημασία στην προσπάθεια ανάσχεσης της Κίνας. Μπορεί να έχει στο επίπεδο της πολιτικής επικοινωνίας, επειδή απέσπασε την προσοχή από την ταπεινωτική ήττα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, αλλά στο επιχειρησιακό επίπεδο τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, που θα προμηθευτεί η Αυστραλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πρόκειται να αλλάξουν ποιοτικά τον συσχετισμό δυνάμεων.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button