Κόσμος

AUKUS: Το «παιχνίδι» της συμφωνίας πίσω από την πλάτη του Μακρόν

AUKUS: Το «παιχνίδι» της συμφωνίας πίσω από την πλάτη του Μακρόν

Ολοένα περισσότερες πληροφορίες για την τριημερή αμυντική συμφωνία AUKUS της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ενάντια στην Κίνα έρχονται στο φως όσο περνάνε οι μέρες, αποδεικνύοντας το καλοστημένο παιχνίδι. Ωστόσο, τα «αντίποινα» δεν άργησαν να έρθουν, καθώς η συμφωνία αυτή ήταν η αιτία για την Καμπέρα να ακυρώσει τη σύμβαση που είχαν υπογράψει στην Γαλλία για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ,

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα The Telegraph, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παρών στη σύνοδο, κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας.

Ο βρετανός τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (πλέον υπουργός Δικαιοσύνης) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία. Οι λεπτομέρειές της λεγόμενης AUKUS συζητήθηκαν πάντως λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7. Όλα τα έγγραφα γι’ αυτήν είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η εφημερίδα The Guardian έγραψε χθες Σάββατο πως οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

«Ψέματα και διπλοπροσωπία»

Υπενθυμίζεται πως χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας για την AUKUS έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό αυτής της συμφωνίας, καταγγέλλοντας «τα ψέματα τη διπλοπροσωπία (…) μια σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» και την «περιφρόνηση» εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας.

Ο υπουργός έκρινε εξάλλου ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button