Πολιτική

Διαδικτυακός «πόλεμος» Σκέρτσου-Παραστατίδη για τους θανάτους από κορονοϊό: «Όλεθρος και σιωπή – Να κοιτάς τους σωστούς πίνακες»»

Διαδικτυακός «πόλεμος» Σκέρτσου-Παραστατίδη για τους θανάτους από κορονοϊό: «Όλεθρος και σιωπή - Να κοιτάς τους σωστούς πίνακες»»

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Στέφανο Παραστατίδη, μέλους της κεντρικής επιτροπής και υπεύθυνος οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση του πρώτου για τους αυξημένους θανάτους από κορονοϊό.

Ο κ. Παραστατίδης, ο οποίος είναι και γιατρός στο έπαγγελμα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«*Όλεθρος

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, η Ελλάδα είναι 1η σε θανάτους στην Ευρώπη εξαιτίας της COVID-19 και 4η στον κόσμο, μετά από τη Μικρονησία, την Ανγκουίλα και τον Σαν Μαρίνο (πρακτικά, είμαστε 1οι σε θανάτους και σε ολόκληρο τον κόσμο διότι τα κράτη που αναφέρω είναι μικρές γεωγραφικές περιοχές (πίνακες 1,2,3).

Αυτό θα έπρεπε να είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην Ελλάδα και βεβαίως το πρωτοσέλιδο σε κάθε ΜΜΕ. Έναντι αυτού; Σιωπή.

Το 2022 αποτελεί ένα έτος-όλεθρο για την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας. Αφέθηκαν τα πάντα στην τύχη τους και περίπου αποσιωπάται η υγειονομική πορεία της χώρας. Ποια η πραγματικότητα;

Στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου, η Ελλάδα είναι 4η σε θανάτους στον κόσμο (πάντα κατ’ αναλογία πληθυσμού), κάτω από το ηφαιστειογενές νησί Μοντσεράτ, το Χονγκ-Χονγκ και τη Χιλή (πρακτικά 2οι, μετά τη Χιλή) (Πίνακας 4).

Πώς φτάσαμε έως εδώ; Τρία είναι τα βασικά στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης:

1)Πρόληψη/Διάγνωση/Θεραπεία: Επιτελικό (συγκεντρωτικό) κράτος Vs αποκεντρωμένες περιφερειακές δομές

Επιλέξαμε το συγκεντρωτικό μοντέλο· και στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στην πληροφορία και αυτό μας στοίχισε.
Η πανδημία τρέφεται από την κίνηση του ανθρώπου (κινητικότητα). Ο ιός δεν ζει έξω από το ανθρώπινο σώμα και χρειάζεται την ανθρώπινη επαφή για να μετακινείται από σώμα σε σώμα. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουμε «ανοίξει» τις υγειονομικές δομές, να φτάσουμε ακόμη και στα σπίτια των πιθανών ασθενών, ούτως ώστε να περιορίσουμε την κινητικότητα και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους ασθενείς.
Ως ΠΑΣΟΚ, προτείναμε -από την αρχή του πρώτου κύματος- ολοκληρωμένο σχέδιο για την ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, ακόμη και με κλιμάκια στα σπίτια των ασθενών -φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Η κυβέρνηση επέλεξε την υπερσυγκέντρωση των δομών, έφτασε να κάνει ακόμη και τεστ στα νοσοκομεία, με σκοπό να συνωστίζονται φορείς του ιού σε ουρές έξω από τα νοσοκομεία.

2)Μη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πρόσβαση στα δεδομένα της πανδημίας, συμμετοχή επιστημονικών ομάδων εντός και εκτός της χώρας και συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, τα ανοιχτά δεδομένα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη και βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση των fake-news.
Η κυβέρνηση λειτούργησε με «κλειστό» τρόπο, δίνοντας στοιχεία με το σταγονόμετρο. Μάλιστα, στις αρχές, δεν είχαμε ούτε καν τον αριθμό νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία αλλά τον αριθμό των ΜΕΘ. Έτσι, απέκλεισε την επιστημονική κοινότητα και τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει και δημιουργώντας δυσπιστία στον πολίτη καθώς είχε ελλιπή πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα της πανδημίας. Άργησε πολύ να δημιουργήσει πλατφόρμες πρόσβασης στον πολίτη και δεν τόλμησε να δημιουργήσει πλατφόρμες συνεργασίας με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας.

3) μη εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων ως χώρα

Η επιλογή των οριζόντιων μέτρων σε μία νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο λάθος· διότι δεν αξιοποιήσαμε το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα (όπως πχ έκανε η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία) -της θάλασσα. Απέναντι σε έναν ιό που δεν γνωρίζει σύνορα, επιλέξαμε στην εστία φωτιάς της Θεσσαλονίκης να στέλνουμε πυροσβέστες στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Χάλκη ή την Ιθάκη.

Η Ελλάδα μπορούσε να κρατήσει όλα της τα νησιά ανοιχτά και στεγανοποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, η μεγάλη θαλάσσια έκταση ήταν αυτή που βοήθησε και θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τη χώρα εκτός νησιωτικών περιοχών αν την εκμεταλλευόμασταν με όρους κινητικότητας (ανάλυσή μου στο σχόλιο 1).
Συνοψίζοντας, επιλέξαμε το συγκεντρωτικό επιτελικό κράτος αντί για τις αποκεντρωμένες και πιο δημοκρατικές υγειονομικές δομές. Δώσαμε περισσότερη εξουσία στον πρωθυπουργό των συνεχών διαγγελμάτων αντί της αποκεντρωμένης ενημέρωσης μέσα από τις αντίστοιχες οριζόντιες σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν εκμεταλλευτήκαμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι της πανδημίας. Και καταλήξαμε στην επιβολή, δηλ τον αυταρχισμό, για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες πέτυχαν υψηλό εμβολιασμό δια της δημοκρατίας της πειθούς και μόνο.

Το χειρότερο όλων; Σήμερα και κάθε μέρα, η Ελλάδα χάνει τις περισσότερες κατ’ αναλογία ανθρώπινες ζωές στον κόσμο και η κυβέρνηση το έχει μετατρέψει αυτό σε κανονικότητα. Ή τουλάχιστον προσπαθεί να μας πείσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει γι’ αυτό».

Την ανάρτησή του σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συμβουλεύοντας τον να… βλέπει τους σωστούς πίνακες.

«Επειδή οι θάνατοι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για μπακαλίστικες και λαϊκίστικες προσεγγίσεις Στέφανε και επειδή είσαι γιατρός αλλά πρωτίστως ένας ευαίσθητος και λογικός άνθρωπος σε παρακαλώ να ξαναδείς προσεκτικά τα δεδομένα και να επανέλθεις στο θέμα.

Η σύγκριση μεταξύ χωρών σε θανάτους Covid πρέπει να γίνεται με κοινή μεθοδολογία για να έχει νόημα. Όταν αυτό δεν ισχύει -και στην περίπτωση της δήλωσης θανάτων με ή από Covid ΔΕΝ ισχύει καθώς κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετική μεθοδολογία με την Ελλάδα να ειναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν κατα γράμμα τη μεθοδολογία του WHO- είναι άτοπο να κανεις συγκρίσεις.

Για να γίνω κατανοητός με ένα παράδειγμα: ακριβώς επειδή στην Ελλάδα συσχετίζουμε ΚΑΘΕ θάνατο με/από Covid, και ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με Covid αλλά δεν νοσηλεύθηκε για Covid, καταχωρίζεται ως θάνατος Covid.

Γι αυτό λοιπό αντί να γίνονται συγκρίσεις σε απόλυτους αριθμούς, ο πλέον έγκυρος δείκτης είναι αυτός της υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε κάθε χώρα που συγκρίνει τους θανάτους της περιόδου προ πανδημίας με αυτούς της πανδημίας λαμβάνοντας όμως υπόψη ταυτόχρονα σύνθετους συγχυτικούς παράγοντες όπως είναι το δημογραφικό προφίλ της χώρας, η ηλικία των θανόντων κοκ.

Για να βγάλεις αξιόπιστα συμπεράσματα καλό είναι να συμβουλευτείς το μόνο εξειδικευμένο ευρωπαϊκό φορέα στον υπολογισμό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας ανα χώρα της ΕΕ, το euromomo (https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps) που δημοσιεύει στοιχεία, γραφήματα και αξιολογήσεις κάθε εβδομάδα από την αρχη της πανδημίας. Εκεί θα δεις ότι η Ελλάδα δεν παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνησιμότητα το 2022 αλλά και ότι συνολικά καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει σημειώσει τη 12η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ των 27 με όρους υπερβάλλουσας θνησιμότητας.

Είναι άτοπο συνεπώς να ασκείται κριτική και αντιπολίτευση σε μια περίπτωση που αφενός η Ελλάδα έχει εφαρμόσει κατα γράμμα τις διεθνεις προδιαγραφές του ΠΟΥ ως προς την καταγραφή των στατιστικών Covid και αφετέρου και ακόμη πιο σημαντικά όταν δεν σημειώνεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη χώρα μας παρα τους αντίξοους παράγοντες του γηρασμένου πληθυσμού, της αδύναμης πρωτοβάθμιας φροντίδας κοκ.

Για να κλείσω, η Ελλάδα τα έχει πάει στη διαχείριση της πανδημίας πολύ καλύτερα από τις πραγματικές της δυνατότητες και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση όλων μας. Σίγουρα δεν είναι πεδίο για ευκαιριακή και πρόχειρη αντιπολίτευση. Αντιθέτως πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις για να βελτιώσουμε το εθνικό σύστημα υγειας και ειδικά την πρόσβαση του πληθυσμού σε δομές πρωτοβάθμιας υγειας στην περιφέρεια», έγραψε ο κ. Σκέρτσος.

Διαδικτυακός «πόλεμος» Σκέρτσου-Παραστατίδη για τους θανάτους από κορονοϊό: «Όλεθρος και σιωπή - Να κοιτάς τους σωστούς πίνακες»»
Με τον κ. Παραστατίδη να το συνεχίζει και να του απαντά ότι: «οι πίνακες δεν είναι δικοί μου. Είναι από ourwordindata. Είναι τα ίδια στοιχεία που έδειχναν την Ελλάδα πράσινη στο παρελθόν -κ όχι αυτά που βολεύουν κατά περίπτωση», για να λάβει στη συνέχεια την απάντηση «να αρχίσεις να συμβουλεύεσαι τους σωστούς πίνακες».

Διαδικτυακός «πόλεμος» Σκέρτσου-Παραστατίδη για τους θανάτους από κορονοϊό: «Όλεθρος και σιωπή - Να κοιτάς τους σωστούς πίνακες»»Πηγή: thecaller.gr

Back to top button