Διάβημα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τους Τούρκους ψαράδες

Διάβημα διαμαρτυρίας κάνει η Ελλάδα προς την Τουρκία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς Τούρκοι ψαράδες αλιεύουν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ενώ παράλληλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παρενοχλούν ελληνικά αλιευτικά.
Ο Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει το διάβημα διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων, θέλοντας να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και να προστατεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.
«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Διάβημα και για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo
Υπενθυμίζεται πως, πριν από δύο ημέρες, μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, προκειμένου να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, σχετικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: vradini.gr