Πολιτική

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε διάλογο για το Αιγαίο – Τα παράπονα για τον Τατάρ

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε διάλογο για το Αιγαίο - Τα παράπονα για τον Τατάρ

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε διμερή διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο Πέλαγος και ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Ο ίδιος, πρόσθεσε, ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία στην περιοχή του Αιγαίου από τις άλλες χώρες, καθώς η χώρα του διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι διαφορές που αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης εύχομαι να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως πρώτα είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον διάλογο και τη συνεργασία είναι και τώρα στο τραπέζι η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Συνόδου της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν με διμερή διάλογο».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και τα παράπονά του για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για έναν «αδικημένο» Έρσιν Τατάρ, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να μιλάει στο βήμα του ΟΗΕ, κάτι που δεν ισχύει για τον επικεφαλής του ψευδοκράτους.

«Στο ζήτημα της Κύπρου, η μόνιμη δίκαιη λύση, η οποία θα έχει διάρκεια θα είναι εφικτή μόνο με την προσέγγιση που θα έχει στόχο το αποτέλεσμα που θα είναι ρεαλιστικό. Ένας από τους ηγέτες των δύο λαών του νησιού, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, έχει τη δυνατότητα να σας απευθυνθεί, όμως δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να απευθυνθεί από το βήμα αυτό», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι πλέον η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα ούτε την ανοχή να δεχτεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button