Πολιτική

Φάμελλος: Επιλέγουμε τη ΔΕΗ που δίνει φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά και στην οικονομία

Φάμελλος: Επιλέγουμε τη ΔΕΗ που δίνει φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά και στην οικονομία

Στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις συνεχείς ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αναφέρθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «IONIAN TV» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πομώνη.

Όπως δηκτικά σχολίασε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης όλων των ενεργειακών φορέων. Είναι κυριολεκτικά απίστευτο πως, μέσα σε δύο χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπούλησε το 100% του δικτύου φυσικού αερίου, το 49% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εκχώρησε την πλειοψηφία του δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, ενώ ανακοίνωσε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ χωρίς συμμετοχή του δημοσίου, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει την πλειοψηφία που κατέχει».

Ο Σ. Φάμελλος συνέχισε υποστηρίζοντας πως, όλα τα παραπάνω, δεν είναι παρά ένα σχεδιασμένο και ξεκάθαρο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σε μία περίοδο συνεχών αυξήσεων στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, αντί το δημόσιο να κρατήσει σημαντικά εργαλεία για τον έλεγχο και τη συγκράτηση των τιμών, ώστε καταναλωτές, δήμοι και επιχειρήσεις να έχουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και πρόσβαση στο κοινωνικό τιμολόγιο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να τα ξεπουλήσει. «Αυτό είναι έγκλημα και για την οικονομία και για την κοινωνία» πρόσθεσε ο Σ. Φάμελλος και επεσήμανε πως στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε αύξηση ούτε ενός ευρώ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος έκανε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη ΔΕΗ, ως ενεργειακό πυλώνα της χώρας που διατηρεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλές τιμές. Από την αήθη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι χαμένοι και οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι, καθώς ήδη έχουν καταργηθεί από τη ΝΔ οι συλλογικές συμβάσεις στη ΔΕΗ καθώς και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Άλλωστε το πλιάτσικο στη ΔΕΗ αποκαλύφθηκε, όταν τριπλασιάστηκαν οι διευθυντές της (από 30 έφτασαν τους 90!), ακόμα και χωρίς προσωπικό στους τομείς τους, και η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου εξαπλασιάστηκε από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο πλευρό «της ΔΕΗ που εφαρμόζει χαμηλά τιμολόγια σε όλους, ώστε να είναι ανταγωνιστική η ελληνική αγορά και βιώσιμα τα νοικοκυριά, αλλά και προσφέρει κοινωνικό τιμολόγιο σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Και είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους εργαζόμενους τους οποίους απαξιώνει η κυβέρνηση».

Ο Σ. Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί πως τον Αύγουστο του 2021 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως η αύξηση στην τιμή του ρεύματος είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά και ταυτόχρονα αποκαλύπτει την επιλογή της να αφήσει απολύτως αρρύθμιστη την αγορά ενέργειας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αφερεγγυότητα του κ. Μητσοτάκη, καθώς απέκρυψε να αναφερθεί κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ -μόλις πριν λίγες ημέρες- για το σχέδιο εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς δεν έκανε λόγο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του δημοσίου σε αυτήν.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button