Κόσμος

Γερμανία: Ένα «σόου» των Ταλιμπάν στον ΟΗΕ δεν θα προσφέρει τίποτα

Ένα “σόου” των Ταλιμπάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου οι ισλαμιστές που κυβερνούν πλέον το Αφγανιστάν ζήτησαν να πάρουν τον λόγο, “δεν θα προσφέρει τίποτα”, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

“Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι το κατάλληλο πλαίσιο γι αυτό”, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη. “Πρέπει να μιλάμε με τους Ταλιμπάν. Υπάρχουν γι αυτό τον λόγο πολλαπλοί δίαυλοι που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση που διορίστηκε από τους Ταλιμπάν μετά την άφιξή τους στην εξουσία στα μέσα Αυγούστου στην Καμπούλ ζήτησε επίσημα από τον ΟΗΕ να μπορέσει να μιλήσει εκ μέρους του Αφγανιστάν ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που διεξάγεται έως την Δευτέρα.

Ωστόσο ο πρεσβευτής της έκπτωτης κυβέρνησης, που είναι ακόμη διαπιστευμένος στον διεθνή οργανισμό, θέλει επίσης να εκπροσωπήσει τη χώρα του. Είναι σχεδόν απίθανο ο ΟΗΕ να λύσει αυτή τη διαφορά πριν από το τέλος των ομιλιών, και συνεπώς να επιτρέψει σε έναν απεσταλμένο των ισλαμιστών Ταλιμπάν να πάρει τον λόγο στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με αρκετές συγκλίνουσες πηγές.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνηση που διόρισαν οι Ταλιμπάν, αξιώνοντας προηγουμένως αυτή να πληροί αρκετές προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών και η δέσμευσή της να αφήσει να φύγουν από το Αφγανιστάν αυτοί που το επιθυμούν.

“Αυτό που έχει σημασία είναι συγκεκριμένα γεγονότα και όχι μόνο λόγια, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών, μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν όλοι και σαφή αποστασιοποίηση από τις τρομοκρατικές οργανώσεις”, επέμεινε ο Χάικο Μάας. “Η επικοινωνία με τους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από αυτό”.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button