Κόσμος

Γερμανικές εκλογές: «Ντέρμπι» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Γερμανικές εκλογές: «Ντέρμπι» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Στις εκλογές μπορεί η πολιτική ατζέντα να συγκεκριμενοποιείται πολλές φορές, ωστόσο επικοινωνιακά, ο τρόπος προσέγγισης από άποψη πολιτικής επικοινωνίας παίζει καθοριστικό ρόλο στρατηγικής.

Οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές λοιπόν όπως φαίνεται θα κριθούν στην κόψη του ξυραφιού. Βεβαίως, αυτές οι εκλογές διαφοροποιούνται και σαφώς θα μείνουν στην Ιστορία, πολύ περισσότερο λόγω «εγκατάλειψης καθηκόντων» της θέσης της καγκελαρίας από την Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από μία πολύχρονη θητεία, 16 χρόνων.

Μείζων ρόλο φυσικά θα παίξουν και οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι λογαριάζονται ως ουκ ολίγοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλοί εξ αυτών θα αποφασίσουν για τον πιο κατάλληλο την ώρα της κάλπης.

Ας δούμε τι θα κρίνει τις φετινές εκλογικές κάλπες της Γερμανίας

Κλιματική αλλαγή. Αυξανόμενο κόστος ζωής, κυρίως για τους ενοικιαστές ακινήτων και η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς αρκετοί Γερμανοί θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος που αυξήθηκε στα χρόνια της πανδημίας θα επιφέρει είτε αύξηση της φορολογίας είτε μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, είτε τέλος και τα δύο. Φυσικά, άλλο ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, εκείνο της μετανάστευσης. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θα ορίσουν και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία.

Στις οκτώ το πρωί της Κυριακής, ώρα Κεντρικής Ευρώπης (9 ώρα Ελλάδος) θα ανοίξουν οι κάλπες σε ολόκληρη τη Γερμανία το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει την πολιτική αλλαγή στη χώρα, αλλά και ενδεχομένως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από 16 έτη «βασιλείας» της Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, στα ομόσπονδα κρατίδια του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας διεξάγονται τοπικές εκλογές ενώ στο Βερολίνο θα λάβει χώρα και ένα «δημοψήφισμα» το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει εάν η τοπική κυβέρνηση, που συγκροτείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, αυτός ο εξαιρετικά σπάνιος συνασπισμός για τα γερμανικά δεδομένα που ονομάζεται rot-rot-grüne, θα φέρει χιλιάδες κατοικιών που ανήκουν σε ιδιώτες στα χέρια της τοπικής κυβέρνησης, ώστε να μειωθούν τα διαρκώς αυξανόμενα ενοίκια.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα απόλυτο ντέρμπι, προς το παρόν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και ο υποψήφιος καγκελάριος και νυν υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς φαίνεται να προηγούνται οριακά.

Τους μήνες που προηγήθηκαν της πανδημίας, ελάχιστοι στη Γερμανία θεωρούσαν ότι ένας Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος μάλιστα κατείχε κορυφαία θέση στον Μεγάλο Συνασπισμό ανάμεσα σε CDU και SPD, θα μπορούσε να απειλήσει την, σχεδόν, απόλυτη κυριαρχία των Χριστιανοδημοκρατών.

Άλλωστε, παρά τη δυσαρέσκεια ή την κούραση που αισθάνονται οι Γερμανοί πολίτες, μετά από 4 θητείες της Άνγκελα Μέρκελ, η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τον διάδοχο της στην κεφαλή των Χριστιανοδημοκρατών και, συνεπώς του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, κ. Άρμιν Λάσετ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κατατάσσεται ως ο δέκατος πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας. Ένα αρνητικό ρεκόρ, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την Άνγκελα Μέρκελ η οποία τον επέβαλε στη βάση του κόμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγάλη απουσία των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών. Οι φονικές πλημμύρες του Ιουλίου, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 180 Γερμανούς πολίτες στα δυτικά της χώρας έχουν φέρει την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της ατζέντας. Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, ειδικά στο Βερολίνο, το οποίο μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης εθεωρείτο ως μια από τις πιο φτωχές και φθηνές πρωτεύουσες ολόκληρης της ΕΕ -σε αντίθεση με το Παρίσι ή το Λονδίνο- κατέχει επίσης κυρίαρχη θέση στην προεκλογική ατζέντα.

Καταληκτικά, η αύξηση του δημοσίου χρέους, ως συνέπεια των κρατικών ενισχύσεων λόγω της πανδημίας, απασχολεί όλο και περισσότερους Γερμανούς, οι οποίοι φοβούνται ότι θα υπάρξουν είτε αυξήσεις στη φορολόγηση είτε μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.

Κάθε εκλογική διαδικασία, είναι τοπική υπόθεση. Ωστόσο οι αυριανές γερμανικές εκλογές, είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι Γερμανοί ψηφοφόροι, θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ολόκληρη την ΕΕ.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button