Κόσμος

Γερμανικές εκλογές: Οι εκατομμυριούχοι της χώρας μεταφέρουν την περιουσία τους στην Ελβετία

Υπό τον φόβο ενίσχυσης της αριστεράς στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, οι εκατομμυριούχοι Γερμανοί έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία, σύμφωνα με το Reuters.

Εάν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι ακροαριστεροί Linke και οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι έρθουν στην εξουσία, η επανεισαγωγή φόρου περιουσίας και η ενίσχυση του φόρου κληρονομιάς θα μπορούσαν να μπουν στην πολιτική ατζέντα.

«Για τους υπερ-πλούσιους, είναι πολύ καυτό ζήτημα», δήλωσε Γερμανός δικηγόρος με ειδικότητα στη φορολογία. «Οι επιχειρηματικές οικογένειες ανησυχούν πολύ».

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι πλούσιοι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως ένα ελκυστικό μέρος για να μεταφέρουν την περιουσία τους, παρά τις προσπάθειές της να καταργήσει την εικόνα της ως ασφαλές καταφύγιο των δισεκατομμυριούχων.

Καμία χώρα δεν έχει περισσότερα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία από την Ελβετία και οι εισροές επιταχύνθηκαν το 2020, προς όφελος μεγάλων τραπεζών όπως η UBS, η Credit Suisse και η Julius Baer . Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι φόβοι για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κατέστησαν περισσότερο ελκυστική την πολιτική σταθερότητα της Ελβετίας.

Οι καταθέσεις των γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες στην Ελβετία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021 χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται μετοχές, ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα.

«Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι, ιδίως επιχειρηματίες, φοβούνται ότι θα υπάρξει στροφή προς τα αριστερά στη Γερμανία – ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές», λέει ο Florian Dürselen, επικεφαλής της Ευρώπης στον διαχειριστή πλούτου LGT Ελβετίας.

Κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης λέει στο Reuters: «Γνωρίζω αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν το ένα πόδι έξω από τη Γερμανία εάν τα πράγματα γίνουν πολύ κόκκινα (αριστερά) εκεί».

Το SPD θέλει να εισαγάγει εκ νέου φόρο περιουσίας και να αυξήσει τον φόρο κληρονομιάς, ενώ οι Πράσινοι – δυνητικός εταίρος του συνασπισμού – σχεδιάζουν να φορολογήσουν τα περιουσιακά στοιχεία.

Πηγή: Reuters

Πηγή: vradini.gr

Back to top button