Πολιτική

Η παρουσία Ελπιδοφόρου πλάι σε Ερντογάν και Τατάρ φέρνει δυσφορία – Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Η παρουσία Ελπιδοφόρου πλάι σε Ερντογάν και Τατάρ φέρνει δυσφορία - Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Έντονη είναι η δυσφορία σε Ελλάδα και Κύπρο για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στη φιέστα των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, για τα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αιφνιδίασε τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία με την απόφασή του, για την οποία δεν είχε ενημερώσει, καθώς οι συμβολισμοί της εκδήλωσης εμπεριείχε και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του και ματαίωσε τη συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο ενώ το ίδιο προτίθεται να κάνει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Απαράδεκτη η προσπάθεια «εμπλοκής» Ελπιδοφόρου σε «παιχνίδια εντυπώσεων» για την Τουρκία

Υπεραμύνεται το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, της παρουσίας του στα εγκαίνια του κτηρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας, που στεγάζεται στο λεγόμενο «Σπίτι της Τουρκίας», στο Μανχάταν.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπογραμμίζουν ότι είναι απαράδεκτη η δημιουργία διαφορετικών εντυπώσεων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Θα εκμεταλλεύεται δε κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Οι σαφείς δηλώσεις, άλλωστε, του Αρχιεπισκόπου για αυτά τα θέματα είναι γνωστές από τις αναρτήσεις του και πρόσφατα στα social media, αλλά και όλα τα χρόνια σε όλα τα μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας διαφορετικών εντυπώσεων γύρω από την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την εκδήλωση και τα μηνύματά της, είναι απαράδεκτη».

Πηγή: vradini.gr

Back to top button