Πολιτική

Ηλιόπουλος: Εφικτή η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και η ρύθμιση/διαγραφή του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας

Ηλιόπουλος: Εφικτή η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και η ρύθμιση/διαγραφή του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας

«Στη φετινή ΔΕΘ συγκρούστηκαν δύο εντελώς αντίθετες στρατηγικές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

«Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Θεσσαλονίκη ότι θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, δίνοντας μόλις 9 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό μέχρι τα Χριστούγεννα -γιατί αυτό σημαίνει πρακτικά το πακέτο των 150 εκ. που προανήγγειλε. Τη στιγμή που οι ειδικοί στην αγορά ενέργειας εκτιμούν ότι -από τις αυξήσεις στο ρεύμα- τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να πληρώσουν ένα κόστος που ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. συνολικά, μιλώντας για ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει τουλάχιστον το επόμενο 6μηνο με 9μηνο», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας: «καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι τα 150 εκ. είναι αστείο ποσό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -απαντώντας και στο θέμα της ακρίβειας- προτείνει εδώ και τώρα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», διεμήνυσε, «κάτι που είναι απόλυτα εφικτό με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που έχουμε φέτος και αν η ανάπτυξη ξεπεράσει -όπως προβλέπεται- το 5%».

Επισήμανε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε «πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έτσι ώστε να μειωθεί στο ακρότατο όριο που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». «Μιλάμε επομένως για μειώσεις σε αυτό το φόρο έως και 90% για το πετρέλαιο θέρμανσης», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «έτσι ώστε η πλειονότητα των νοικοκυριών να ανταπεξέλθει στις μεγάλες αυξήσεις που έρχονται και να βγάλει το χειμώνα».

Μιλώντας αργότερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης, τόνισε την ανάγκη για «ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, κάτι που θα κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας». «Ανάλογη γενναία ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη νεολαία, επανέλαβε στο OPEN ότι «ο όμορφος τίτλος για 1.200 ευρώ στήριξη στους νέους εργαζόμενους κατέληξε σε κοροϊδία, όταν όλοι καταλάβαμε ότι πρόκειται για 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες». «Και αυτό τη στιγμή που επί ΣΥΡΙΖΑ, τα προγράμματα για επιδότηση της ανεργίας έδιναν 500 ευρώ το μήνα για 12 μήνες σε ένα νέο άνεργο, περιλαμβάνοντας υποχρέωση του εργοδότη να κρατήσει τον εργαζόμενο επιπλέον 6 μήνες», υπενθύμισε.

Αναφερθείς στις αντίθετες στρατηγικές που κατατέθηκαν φέτος στη Θεσσαλονίκη, σχολίασε ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι ότι όλα θα τα λύσει το “μαγικό χέρι” της αγοράς, ότι η αγορά θα αυτορυθμίζεται». «Μία αυτορρύθμιση βέβαια που -όπως είδαμε στην υπόθεση με την e-food- μπορεί να μετατρέπει μισθωτούς σε αυτοαπασχολούμενους μέσα σε ένα βράδυ, έτσι ώστε να έχουν πολύ λιγότερα δικαιώματα». «Κι όταν μιλάμε ειδικά για εργαζόμενους delivery, αυτοαπασχολούμενος σημαίνει ότι δεν έχεις ωράριο, δεν έχεις ασφάλιση κι ότι αν πάθεις εργατικό ατύχημα είσαι μόνος σου χωρίς κάλυψη από τον εργοδότη», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τη στρατηγική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «με βάση την προγραμματική μας πρόταση αναζητούμε συνεργασίες όχι μόνο με άλλα κόμματα αλλά και με δυνάμεις και ανθρώπους από την κοινωνία». Eιδικά για τις μετεκλογικές εξελίξεις, ξεκαθάρισε ότι «εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική, θα αναλάβει την ευθύνη να συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση». «Εκεί θα κριθούν όλες οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και ως αριστερές, αν θα βάλουν πλάτη για να φύγει μια καταστροφική πολιτική ή αν θα δώσουν τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να διεκδικήσει την κυβέρνηση σε δεύτερες εκλογές», είπε.

Τέλος, αναφορικά με τη συμπλήρωση 3 ετών από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, σημείωσε ότι «η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει πως υπάρχει μια ανοιχτή πληγή για την Αθήνα, στο κέντρο της πρωτεύουσας μέρα-μεσημέρι ένας άνθρωπος λιντσαρίστηκε μπροστά στα μάτια των περαστικών». «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε κρίσιμες αλλαγές στη Δημοκρατία, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού». «Αυτό σημαίνει την κατοχύρωση του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, να προχωρήσουμε σε μια κοινωνία που δεν θα έχει αποκλεισμούς», κατέληξε.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button