Οικονομία

Kατώτατος μισθός: Η κυβέρνηση εξετάζει την επίσπευση της αύξησης του και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις

Kατώτατος μισθός: Η κυβέρνηση εξετάζει την επίσπευση της αύξησης του και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις

Η αύξηση των τιμών φέρνει στο τραπέζι το σενάριο να γίνει πιο γρήγορα από ότι υπολογιζόταν η αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσει με την έλευση του φθινοπώρου.

Το σενάριο αυτό τέθηκε μετά και τη δημοσίευση των εκτιμήσεων της Κομισιόν οι οποίες ανεβάζουν τον πληθωρισμό για το 2022 στο 8%, ενώ και για το 2023 αναμένεται νέα αύξηση των τιμών.

Εντός της κυβέρνησης, λοιπόν, τέθηκαν διαδικασίες για τη διερεύνηση της επίσπευσης της διαδικασίας του επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού.

Αν τελικά τα σενάρια επιβεβαιωθούν τότε η διαδικασία διαβούλευσης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία αύξηση ο κατώτατος μισθός έχει διαμορφωθεί στα 713 ευρώ.

Έρχονται και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις

Στο ίδιο ρεπορτάζ, η ΕΡΤ τόνισε πως στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα υπάρξουν έμμεσες ελαφρύνσεις.

Όπως έγινε γνωστό οι δόσεις για τη ρύθμιση των οφειλών στον ΕΦΚΑ θα αυξηθούν από 12 σε 24, ενώ προβλέπεται ότι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραγράφονται στα δέκα χρόνια και όχι στην 20ετία, όπως ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, κατά τον υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταργήσει την παρακράτηση 1% από τους δημοσίους υπαλλήλους για το Ταμείο Πρόνοιας.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button