Ελλάδα

Μάτι: Εξευτελιστικό για τη δημοκρατία μας συνολικά αν παραγραφεί η υπόθεση, λέει ο Β. Μακρής

«Θα ήταν εξευτελιστικό για την δημοκρατία μας αν παραγραφούν τα αδικήματα» τόνισε ο επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Βασίλης Μαρκής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Βέβαια δεν θα έλεγα ότι θα υπάρξει τέτοιο θέμα. Δηλαδή πιστεύω ότι θα υπάρξει η πίεση εκ μέρους της σύνθεσης του δικαστηρίου και γενικά των ανθρώπων που το χειρίζονται να μην φτάσουμε σε ένα τέτοιο ζήτημα. Θα έλεγα ότι η βασική αιτία καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης είναι ότι οι υποθέσεις που παράγονται και φθάνουν στο ακροατήριο είναι πολύ περισσότερες από αυτές που το σύστημα, όπως το έχουμε οργανώσει ως πολιτεία, μπορεί να ανταπεξέλθει», εκτίμησε ο κ. Μαρκής

«Το πρόβλημα ότι η ελληνική δικαιοσύνη πάσχει σε σχέση με τους ρυθμούς απονομής της είναι διαχρονικό. Έχουν γίνει κατ’ επανάληψη προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί. Συνεργάστηκα με περίπου 14 υπουργούς Δικαιοσύνης όλων των κυβερνήσεων από το 1990 περίπου μέχρι το 2004 που αποχώρησα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Έγιναν πολλές προσπάθειες. Οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες απέτυχαν για διαφορετικούς λόγους. Η διάθεση αντιδικίας που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και το πρόβλημα του πολύ μεγάλου αριθμού δικηγόρων που οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για να περιοριστεί και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υπάρχει αντίδραση δικαιολογημένη κατά κάποιο τρόπο από πλευράς δικηγόρων», πρόσθεσε ο κ. Μαρκής για τις πτυχές του προβλήματος της καθυστέρησης απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να αλλάξει κάτι στα ένδικα μέσα, ο κ. Μαρκής επισήμανε ότι υπάρχουν διεθνείς κανόνες που ελέγχονται κατά κάποιον τρόπο και από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους οποίους δεν μπορείς να καταργήσεις αυτόματα.

Όμως, όπως είπε, μπορούν να αυξηθούν οι προϋποθέσεις κατά τις οποίες μπορούν να ασκηθούν. «Στην Ελλάδα η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ φθηνή. Ίσως να ακουστεί και να υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους ευαίσθητους , αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει πιο ακριβή δικαιοσύνη. Υπάρχουν χώρες όπως η Αγγλία στις οποίες ο ηττημένος μιας υπόθεσης έχει ένα εξαιρετικά σοβαρό οικονομικό αντικίνητρο είναι να ξεκινήσει εύκολα και χωρίς πολύ μεγάλη σκέψη μια διαδικασία δικαστική», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button