Πολιτική

Οι δύο όροι της Αθήνας για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι δύο όροι της Αθήνας για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Είναι σαφές ότι ο κ.Ερντογάν κινείται με τους δικούς του όρους έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας του. Στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν καλά γι’ αυτό και δεν πρόκειται, όπως λένε, να μπουν στην λογική του κ.Ερντογάν, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια, με αφορμή και το υποτιθέμενο τετ α τετ.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο αίτημα για συνάντηση των δύο αντρών δεν υπάρχει, όπως επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού. Επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει να προσφέρει στην Άγκυρα την ευκαιρία να βάλει μέσα στα επικοινωνιακά της τερτίπια τα εθνικά μας θέματα.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι στην περίπτωση που η Τουρκία ζητήσει ένα τετ α τετ η Αθήνα θα πει εύκολα όχι. Είναι γνωστή η πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών ακόμα και όταν καταγράφεται ένταση.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συντρέξουν δύο ξεκάθαρες προϋποθέσεις:

  • Αρχικά να καταγραφεί επίσημα αίτημα συνάντησης από την τουρκική πλευρά. Στη διπλωματία οι κινήσεις έχουν τη δική τους σημειολογία, με τη φράση «τα γραπτά μένουν» να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
  • Σε δεύτερο επίπεδο, στο υποθετικό σενάριο ότι οι Τούρκοι ζητήσουν συνάντηση τότε θα πρέπει να βρεθεί κοινός χρόνος στο πρόγραμμα των δύο ηγετών για να γίνει το τετ α τετ. Αυτό δε δείχνει να είναι πρακτικό εύκολο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώνεται στην Νέα Υόρκη περίπου στις 17:00 το απόγευμα τοπική ώρα με τον Ταγίπ Ερντογάν να αναχωρεί γύρω στις 20:00. Αυτό σημαίνει ότι οι συμπίπτουν για περίπου τρεις ώρες.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως εάν ο κ.Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στην αμερικανική πόλη τότε μία συνάντηση είναι πιθανή.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα χαρακτηριστεί από την ομιλία του στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Παρασκευής τοπική ώρα.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να στέλνει μηνύματα και προς την Άγκυρα μιλώντας για την ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button