Οικονομία

Οικοτουρισμός: Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας

Για το στόχο του υπουργείου Τουρισμού, που είναι να ενισχύει τις ελληνικές συμμετοχές σε διοργανώσεις και διαγωνισμούς στην Ευρώπη και διεθνώς, έκανε λόγο η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης με θέμα «Οικοτουρισμός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας» και διοργανωτή τον Δήμο Ξάνθης.

«Η πιθανή ανάδειξη ενός ελληνικού χωριού στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία προβολής αλλά και ενίσχυσης της ιδέας της βιωσιμότητας των προορισμών που τόσο ανάγκη έχουμε», είπε κατά την παρέμβασή της, η κ. Ζαχαράκη,

δίνοντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες προβολής των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας μας, αλλά και ανάδειξης του πλούτου εμπειριών που προσφέρει.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, είπε πως ο Νομός Ξάνθης με τους συνεργάτες και όλους τους αρμόδιους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στοχεύει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που δίνει το πρόγραμμα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να καταστήσει το νομό κορυφαίο προορισμό για οικοτουρισμό στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ευρύτερα στα Βαλκάνια.

Ο ίδιος, μίλησε για τη συμμετοχή στα έργα «Ανάπτυξη δικτύου οικοτουρισμού στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», Ecotour-Net στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ENI CBC Joint Operational Programme Black Sea Basin.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσέπελης, ανέφερε ότι γενικός στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του τουρισμού και τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας:

«Το έργο, προσθέτως στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του πεζοπορικού και ποδηλατικού τουρισμού, την ανάδειξη της περιοχής των πέντε περιφερειών που συμμετέχουν και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο ανάδειξης του οικοτουρισμού».

Μάλιστα, σε παρέμβαση του ο δήμαρχος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στάθηκε ιδιαιτέρως στις δυσκαμψίες της κρατικής μηχανής, όπως η παραχώρηση δασικού χωριού, ενώ απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του «Vradini,gr» στο περιθώριο της παρουσίασης, διευκρίνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για έργα που είναι έτοιμα, για τα οποία όμως δεν δίνονται οι αντίστοιχες εγκρίσεις και άδειες

Σημειώνεται πως η περιοχή μελέτης του Δήμου Ξάνθης εκτείνεται από τη Σταυρούπολη μέχρι τον Λειβαδίτη και το Δασικό Χωριό του Ερυμάνθου. Για τις ανάγκες του έργου σχεδιάστηκαν δύο πεζοπορικές διαδρομές και δύο ποδηλατικές χαμηλής δυσκολίας στην περιοχή της ΧαΪντούς και της Σταυρούπολης, με τις τέσσερις διαδρομές να απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Κατόπιν, ανέβηκε στο βήμα η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, η οποία εστίασε στην «Ανάπτυξη του οικοτουρισμού ως αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία – κατευθύνσεις πολιτικής».

Σύμφωνα με την ίδια, οι οικοτουρίστες είναι ομάδες στόχος, καθώς είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με κινητικά προβλήματα, έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, διαμένουν 10 με 12 μέρες, ενώ έδωσε έμφαση στον ποδηλατικό γεωτουρισμό, αλλά και στον γαστρονομικό.

Επίσης, επισήμανε τις 202 περιοχές Ειδικής Προστασίας και 241 Νατούρα και 233 green Key, όπου η χώρα μας παρουσιάζεται να είναι τρίτη, μετά τη Γαλλία και την Ολλανδία, με δυνατό μας σημείο την αυθεντικότητα.

Ωστόσο είναι εμφανής η έλλειψη marketing, η περιορισμένη οργάνωση προσφοράς τουρισμού υπαίθρου, η περιορισμένη διασύνδεση με τοπικά προϊόντα, αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης ειδικού χαρακτήρα στο διαδίκτυο.

Παίρνοντας τον λόγο διαδικτυακά, η γενική διευθύντρια του ΣΕΤΕ Μαρία Γάτσου, με τίτλο «Τουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη», εκτίμησε τα βήματα που έχουν κάνει περιοχές όπως η Ξάνθη, για να αναπτύξουν και να αναδείξουν τις δυνατότητες του τουριστικού τους προϊόντος, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, υποστηρίζοντας :

«Το 2020, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Στην Ελλάδα, η συρρίκνωση της δραστηριότητας έφτασε το 80% έναντι του 2019, αντέχοντας δεδομένων των συνθηκών τις ισχυρές πιέσεις.

Για το 2021 -από την αρχή της χρονιάς- είμασταν φειδωλοί στις προβλέψεις και τις τοποθετήσεις μας για την πορεία του τουρισμού. Και αυτό, γιατί η κατάσταση ήταν ρευστή και η εικόνα που είχαμε μπορούσε να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή από την πορεία και την εξέλιξη του υγειονομικού.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μπορούμε πλέον να πούμε, με ασφάλεια ότι η ανάκαμψη για τη φετινή σεζόν είναι με διαφορά ισχυρότερη από αυτήν των ανταγωνιστών μας.

Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό brand name, το 5ο ισχυρότερο παγκοσμίως σύμφωνα με έρευνες, ενώ από την πλευρά του, το World Economic Forum κατατάσσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού στην 25η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες.

Αυτές οι καλές επιδόσεις, όμως, δεν αφήνουν χώρο για εφησυχασμό. Οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Ήδη είδαμε νέες τάσεις, είτε να διαμορφώνονται είτε να επιταχύνονται λόγω της πανδημίας:

Στη μετα-κορωναϊό εποχή, αναμένεται ότι ο σύγχρονος ταξιδιώτης θα απαιτεί ολοένα και περισσότερες επιλογές, έλεγχο και ευελιξία.

Βραχυπρόθεσμα, κυριάρχησαν και κυριαρχούν οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές, καθώς και τα ταξίδια στην ύπαιθρο.

Οι ταξιδιώτες, πλέον, προτιμούν να ταξιδεύουν σε μικρότερες ομάδες, επιλέγοντας περισσότερο απομονωμένες περιοχές, μέσα στο φυσικό περιβάλλον. H ασφάλεια του εκάστοτε προορισμού / καταλύματος επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις τους.

O ταξιδιώτης δείχνει ευαισθητοποίηση για όλες αυτές τις παραμέτρους βιώσιμης σχέσης του τουρισμού με το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Δείχνει να αλλάζει τον τρόπο που (επιλέγει να) ταξιδεύει.

Άρα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κρίση ως ευκαιρία:

Ευκαιρία, καθώς περισσότεροι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για προϊόντα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τοπικά προϊόντα, που σημαίνει ότι ανοίγονται και νέες δυνατότητες για τις τοπικές κοινωνίες.

Ευκαιρία να χτίσουμε ένα καλύτερο προϊόν, με αυθεντικότητα, μέτρο, αισθητική. Ευκαιρία να δώσουμε έμφαση σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να βελτιωθεί η εμπειρία του πελάτη.

Ευκαιρία να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές και διαχείριση προορισμών.

Και η συγκυρία της υγειονομικής κρίσης μπορεί να άλλαξε βραχυπρόθεσμα τις προτεραιότητές μας, όμως δεν άλλαξε τον σταθερό μας στόχο σε ότι αφορά τη διαχείριση και την ανάπτυξη των προορισμών. Και αυτή είναι μια συζήτηση που στον ΣΕΤΕ έχουμε ανοίξει πριν την πανδημία».

Στη συνέχεια, η κ. Γάτσου, μίλησε για τη φετινή ομολογουμένως καλή σεζόν αναδεικνύοντας και τα κενά στις υποδομές που συνεχίζουν να υπάρχουν, κάνοντας λόγο για δρομολόγηση στοχευμένων επενδύσεων, για δημιουργία και αναβάθμιση δημοσίων υποδομών, με έμφαση τις εισόδους στη χώρα, τη βελτίωση λιμανιών, αεροδρομίων και τοπικών δικτύων.

Αναφερόμενη στην ευκαιρία αξιοποίησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τα ΕΣΠΑ της προσεχούς περιόδου, διεμήνυσε:

«Η επόμενη μέρα απαιτεί πλέον αλλαγή στο τουριστικό μας μοντέλο.

Ο τουρισμός, δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αναδεικνύεται σε κύριο πλεονέκτημα της χώρας, που συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομία, την απασχόληση και κατ’ επέκταση στην κοινωνική ευημερία.

Άλλωστε, όπως λέμε συχνά, για να έχουμε ευχαριστημένους τουρίστες πρέπει να έχουμε αρχικά ευχαριστημένους κατοίκους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας ότι κάθε επένδυση που γίνεται στον τουρισμό, επιστρέφει πολλαπλάσια στην ελληνική οικονομία. Και οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στο εξής πρέπει να ακολουθούν αρχές ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Ασφάλεια και αειφορία, σεβασμός στο περιβάλλον, αυθεντικότητα, ποιότητα της εμπειρίας και σύνδεση με τις ανάγκες του ταξιδιώτη, χρήση νέων τεχνολογιών, κατάλληλες υποδομές είναι ανάμεσα στα κύρια ζητούμενα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν κράτος, τοπικές αρχές, φορείς και επιχειρήσεις, ώστε μέσα από συνεργασίες και συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να συν-διαμορφώσουμε ένα νέο λειτουργικό και σύγχρονο τουριστικό προϊόν.

Είναι βέβαιο ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να συμβάλλουν ο καθένας με τον τρόπο του, στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει το προνόμιο να μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και να καλύψει τα ενδιαφέροντα του σύγχρονου και απαιτητικού ταξιδιώτη.

Κάθε γεωγραφική περιοχή ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, που την κάνουν μοναδική, προσφέροντας πληθώρα επιλογών. Και τώρα οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την επόμενη μέρα».

Πηγή: vradini.gr

Back to top button