Οικονομία

ΟΠΑΠ: Διατηρεί ισχυρή την ταμειακή του θέση, με τα διαθέσιμα στα 617 εκατ. ευρώ

ΟΠΑΠ: Διατηρεί ισχυρή την ταμειακή του θέση, με τα διαθέσιμα στα 617 εκατ. ευρώ

Στα 82,1 εκατ. ευρώ, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου από 20,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών διαμορφώθηκαν στα 570,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,2% σε ετήσια βάση παρά τις κατά 40% λιγότερες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, με τον CEO του Ομίλου Jan Karas.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα στο β’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα 395,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 120,4% ενισχυμένα από την επαναλειτουργία των καταστημάτων, καθώς τα πρακτορεία άνοιξαν στις 12 Απριλίου, και τα ΟΠΑΠ Play στις 24 Μαίου, με την αυξημένη συνεισφορά του online και την πλήρη ενοποίηση της Stoiximan.

Μάλιστα, για το α΄ εξάμηνο του 2021, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η πανδημία στις οικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις του ο ΟΠΑΠ διατηρεί ισχυρή την ταμειακή του θέση με τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Ιουνίου, να ανέρχονται σε περίπου 617 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα του Ομίλου για το α’ εξάμηνο 2021 έχουν επηρεαστεί από την πλήρη ενοποίηση της Stoiximan, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ύστερα από την απόκτηση ελέγχου την 1η Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή, ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τα πρακτορεία και τα καταστήματα VLTs που έμειναν κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου εξαμήνου, οπότε ο όμιλος συνεχίζει το σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα» μετά από το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού, στην λειτουργία αλλά και στην μερισματική πολιτική.

Πλέον ο όμιλος σε πρώτη φάση εστιάζει στην απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων με βάση και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού που όπως αναμένεται θα συνεχιστούν για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενώ κυριότεροι παράγοντες ανάπτυξης θεωρούνται τα VLTs και το οnline.

Στόχος, η συνέχιση της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward η οποία έχει ως βασικά στοιχήματα την επέκταση της online παρουσίας, την ψηφιοποίηση της retail εμπειρίας και την εξέλιξη του brand και του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά το προμέρισμα, έγινε γνωστό ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να διανείμει για τη χρήση του 2021, προμέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με τη δυνατότητα επανεπένδυσης σε μετοχές της εταιρείας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, που χαρακτηρίστηκε ως θετική έκπληξη από τους αναλυτές με την Eurobank Equities να αναφέρει στον σχολιασμό της ότι αποτελεί σημάδι της πρόθεσης της διοίκησης του ομίλου να επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα ως προς τη διανομή μερισμάτων. Η ημερομηνία αποκοπής του προμερίσματος είναι η 20η Οκτωβρίου.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button