Υγεία

Ποια είναι τα 17 σημάδια που δείχνουν έναν βίαιο σύντροφο

Τα τραγικά γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η δολοφονία της 31χρονης εκπαιδευτικού στη Ρόδο από τον 40χρονο πρώην σύντροφο της είναι η 11η γυναικοκτονία μέσα σε έναν χρόνο.

Για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, οι ειδικοί συστήνουν σε όλους μας να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στην αρχή μιας σχέσης, για τα σημάδια εκείνα που προδίδουν ότι στο πλευρό μας έχουμε μια βίαιη προσωπικότητα.

Χειριστική συμπεριφορά

Στην αρχή, η ανάγκη του να γνωρίζει που βρίσκεστε κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας θα παρουσιαστεί ως ενδιαφέρον για την ασφάλεια σας. Σύντομα θα κλιμακωθεί και δεν θα σας επιτρέπεται να συναντήσετε τα οικεία σας πρόσωπα ή να βγείτε από το σπίτι χωρίς την άδεια του.

Ζήλια

Πολλές φορές η ζήλια παρουσιάζεται ως ένδειξη μεγάλου έρωτα, ιδιαίτερα στην αρχή μιας σχέσης. Στην πραγματικότητα δεν έχει σε τίποτα να κάνει μαζί του, αφού προδίδει κτητικότατα και έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του άλλου προς το πρόσωπο σας.

Σχέση αστραπή

Οι περισσότερες γυναίκες που γνώρισαν τη βία του συντρόφου τους αποκαλύπτουν ότι εκείνος μπήκε στη ζωή τους σαν σίφουνας. Ο έρωτας ήταν γρήγορος και η συγκατοίκηση άμεση, με εκείνον να ξέρει από το πρώτο δευτερόλεπτο ότι θα είναι μαζί για πάντα.

Ανέφικτες προσδοκίες

Μια βίαιη προσωπικότητα περιμένει η σύντροφος του να καλύπτει όλες του τις ανάγκες. Να είναι στοργική μητέρα, παθιασμένη ερωμένη και συμπονετική φίλη μόνο για τη δική του χάρη.

Απομόνωση

Ένας βάναυσος άνδρας προσπαθεί να απομονώσει τη σύντροφο του από κάθε συναισθηματική στήριξη, ακόμα και υλική βοήθεια. Της απαγορεύει να έχει φίλους και να συναντά την οικογένεια της, ενώ την αφήνει χωρίς χρήματα για να μην μπορεί να φύγει εύκολα μακριά του.

Κατηγορεί τους άλλους για τα προβλήματα του

Αν είναι άνεργος φταίνε οι άλλοι που δεν αναγνωρίζουν την αξία του. Αν κάνει κάποιο λάθος φταίνε οι υπόλοιποι που απέσπασαν την προσοχή του. Σύντομα, για ότι δεν πηγαίνει όπως θέλει στη ζωή του, θα φταίει εκείνη που δεν ακολουθεί τις προσταγές του.

Κατηγορεί τους άλλους για τα συναισθήματα του

«Με κάνεις να είμαι συνέχεια θυμωμένος» και «με πληγώνεις επειδή δεν κάνεις αυτό που σου λέω» είναι δύο από τις αγαπημένες εκφράσεις ενός βίαιου συντρόφου. Αποφασίζει για τα συναισθήματα του και τα χρησιμοποιεί για να χειρίζεται τη σύντροφο του.

Υπερευαισθησία

Η βίαιη προσωπικότητα προσβάλλεται εύκολα, δηλώνει συχνά ότι οι άλλοι πληγώνουν τα συναισθήματα του, ενώ εκλαμβάνει τα σχόλια των υπολοίπων ως προσωπικές επιθέσεις.

Βίαιος σε παιδιά και ζώα

Ένας βάναυσος άνδρας μπορεί να αδιαφορήσει για τους λόγους που ένα παιδί κλαίει ή ένα ζώο πονάει. Μπορεί επίσης να τιμωρήσει δυσανάλογα ένα παιδί που δεν κάνει αυτό που θέλει ή ένα ζώο που τον ενοχλεί.

Χρήση βίας στο σεξ

Ένας επικίνδυνος σύντροφος χρησιμοποιεί βία στο σεξ που ξεπερνά τα όρια της συντρόφου του. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα παιχνίδι μεταξύ δύο συναινούντων ενηλίκων, αλλά για την προσπάθεια εκείνου να της επιβληθεί με κάθε τρόπο.

Λεκτική βία

Μετά τα κομπλιμέντα έρχονται οι προσβολές. Ο βίαιος άνδρας αρχίζει να υποτιμά με τα λόγια τη σύντροφο του, μειώνει τις επιτυχίες της μπροστά σε άλλους, ενώ όταν μένουν μόνοι οι δυο τους τη βρίζει με τον χειρότερο τρόπο.

Ξεκάθαροι ρόλοι

Ένας βίαιος άνδρας έχει την απαίτηση η σύντροφος του να τον υπηρετεί. Πιστεύει ότι η γυναίκα πρέπει να μένει στο σπίτι και ότι δεν είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα χωρίς τη σχέση που διατηρεί μαζί του.

Δρ. Τζέκιλ/Μίστερ Χάιντ

Μια βίαιη προσωπικότητα τη μία στιγμή αγαπά τη σύντροφο του και την άλλη τη σιχαίνεται. Η έντονη κυκλοθυμία του συνήθως προβληματίζει τη σύντροφο του, που σύντομα αρχίζει να φοβάται τις συχνές εκρήξεις του θυμού του.

Πρώην βίαιες σχέσεις

Ένας βάναυσος άνδρας μπορεί να αποκαλύψει στη σύντροφο του ότι έχει κακοποιήσει γυναίκα στο παρελθόν, ρίχνοντας εξολοκλήρου σε εκείνη την ευθύνη για την κακιά συμπεριφορά του.

Απειλές βίας

Πριν από την πραγματική βία έρχονται οι απειλές βίας. «Θα σε σκοτώσω», «Πρόσεχε αλλιώς δεν ξέρω και εγώ τι θα κάνω», «εσύ στο χώμα και εγώ στη φυλακή», είναι συνήθως εκφράσεις που εκτοξεύονται και στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι δεν ήταν λόγια του αέρα.

Σπάσιμο αντικειμένων

Ένας καυγάς ανάμεσα στο ζευγάρι, στη διάρκεια του οποίου εκείνος χτυπάει με δύναμη το χέρι του στο τραπέζι ή σπάει πράγματα κοντά στη δικιά της θέση, θα πρέπει να προειδοποιήσουν τη σύντροφο του να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μακριά του.

Επίδειξη δύναμης σε καυγά

Αν στη διάρκεια ενός καυγά ο άνδρας εμποδίζει με την επίδειξη της σωματικής του δύναμης τη γυναίκα να βγει από το δωμάτιο, όπως εκείνη επιθυμεί, και την σπρώχνει ή την ακινητοποιεί μέχρι να λυθεί το ζήτημα με το δικό του τρόπο, είναι ένα ακόμα σημάδι ότι αυτή η σχέση πρέπει να λάβει τέλος.

Πηγή: med.unc.edu

Πηγή: vradini.gr

Back to top button