Κόσμος

Πολωνία: Ένας πέμπτος πρόσφυγας-μετανάστης πεθαίνει στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Πολωνία: Ένας πέμπτος πρόσφυγας-μετανάστης πεθαίνει στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Οι Πολωνοί συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν σήμερα τον θάνατο ενός μετανάστη στα σύνορα με τη Λευκορωσία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ανέλθει στους πέντε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από την έναρξη της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης αυτό το καλοκαίρι στο ανατολικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χιλιάδες μετανάστες, προερχόμενοι στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, διέσχισαν ή επιχείρησαν να διασχίσουν τους τελευταίους μήνες από τη Λευκορωσία τα σύνορα με την ΕΕ με κατεύθυνση τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Η ΕΕ κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι ενορχηστρώνει τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε μετά την καταστολή της αντιπολίτευσης από το καθεστώς του Μινσκ.

Σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες, μια ομάδα μεταναστών από το Ιράκ συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Ένας από τους άνδρες, αν και επανήλθε στη ζωή από την περίπολο και από την ομάδα των διασωστών, πέθανε (πιθανόν από έμφραγμα του μυοκαρδίου)», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση.

Την Κυριακή, τέσσερις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στα σύνορα, σύμφωνα με Λευκορώσους και Πολωνούς αξιωματούχους.

Η Πολωνία έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έκτασης 400 χλμ., και κατασκεύασε έναν φράκτη σε ένα μεγάλο τμήμα τους. Ανακοίνωση επίσης την επιβολή τοπικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης απαγορεύοντας στους δημοσιογράφους και στους ακτιβιστές να μεταβούν στην περιοχή των συνόρων.

Οι αντίπαλοι της πολωνικής λαϊκιστικής δεξιάς κυβέρνησης την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για εκλογικούς σκοπούς και μετέρχεται βίαιες μεθόδους εναντίον των αιτούντων άσυλο.

Εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων ανέφεραν χθες, Πέμπτη ότι παραμένουν σε επαφή με μετανάστες και ότι κατέγραψαν δεκάδες επαναπροωθήσεις, μια πολύ αμφιλεγόμενη πρακτική που εμποδίζει τους μετανάστες-πρόσφυγες να καταθέσουν αιτήματα ασύλου.

Σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι διαβεβαίωσε πως η Πολωνία βοηθά όλους τους μετανάστες που διασχίζουν τα πολωνικά σύνορα.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε κα να σώσουμε τη ζωή όλων των παράτυπων μεταναστών που διέσχισαν τα σύνορα με την Πολωνία και εντοπίστηκαν εγκαίρως. Θέλουμε όλοι να έχουν αξιοπρεπή μεταχείριση», δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης στο Facebook.

Τη Δευτέρα, οι συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι τον Αύγουστο κατέγραψαν 3.500 διελεύσεις των συνόρων, επιτυχημένες ή αποτραπείσες. Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει προς το παρόν τις 5.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: vradini.gr

Back to top button