Υγεία

Πώς θα περνάει πάντα το δικό σας χωρίς υπερπροσπάθεια

Η ιδέα του να περνάει το δικό μας έχει αποκτήσει κακή φήμη. Οι περισσότεροι θεωρούν πλέον εγωιστικό το να ζητάς αυτό που χρειάζεσαι. Στην πραγματικότητα όμως οι άλλοι δεν είναι σε θέση να διαβάζουν το μυαλό μας. Για να γλιτώσουμε χρόνο και ίσως κάποια άσχημα συναισθήματα, το καλύτερο είναι να δηλώνουμε τα θέλω μας, ώστε να μπορούμε και να τα αποκτήσουμε. Δεν είναι εγωισμός, είναι αναγκαιότητα.

Ποια είναι όμως τα σωστά βήματα για να καταφέρουμε να περνάει το δικό μας;

Παραδεχτείτε την κατάσταση

Με απλά λόγια θέστε αυτό που σας απασχολεί με δύο προτάσεις, χωρίς περιττά σχόλια και διάφορες κρίσεις. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «ποτέ δεν βγάζεις έξω τα σκουπίδια», πέστε ότι «παρατήρησα πως τα σκουπίδια ξεχειλίζουν».

Ζητήστε αυτό που θέλετε

Θέστε αυτό που έχετε ανάγκη ξεκάθαρα και άμεσα και βάλτε χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του. Για παράδειγμα, πίσω στο θέμα των σκουπιδιών, πρέπει να πείτε «θα ήθελα να βγάλεις έξω τα σκουπίδια σήμερα».

Δώστε έμφαση

Συνήθως οι άνθρωποι αντιδρούν όταν τους ζητάμε να κάνουν κάτι που εμείς θέλουμε. Το κόλπο είναι να μην αφήνουμε περιθώρια για σκέψεις και να εξηγούμε γιατί είναι καλό να γίνει αυτό που θέλουμε. Για παράδειγμα, «ξέρω ότι είναι ενοχλητικό να βγάζεις έξω τα σκουπίδια, και πιστεύω ότι και οι δύο θα νιώσουμε καλύτερα όταν το κάνεις, γιατί δεν θα χρειάζεται να σπρώχνουμε τα απορρίμματα στον κάδο για να χωρέσουμε περισσότερα».

Προσφέρετε εναλλακτικές

Κάποιες φορές οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που θέλουμε, είτε γιατί δεν τους αρέσει αυτό που τους ζητάμε, είτε γιατί έχουν στο μυαλό τους να κάνουν κάτι άλλο. Σε αυτή την περίπτωση κερδίζει η διαπραγμάτευση και το να τους ρωτήσετε, αν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο για εσάς, το οποίο μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην εκπλήρωση της αρχικής σας ανάγκης.

Πηγή: psychologytoday.com

Πηγή: vradini.gr

Back to top button