Κόσμος

Telosa: Μια φουτουριστική πόλη αξίας $400δισ. στην αμερικανική έρημο

Καλωσορίσατε στην Telosa, την «πόλη του μέλλοντος» αξίας $400δισ. του δισεκατομμυριούχου Μάρκ Λορ. Η πόλη μπορεί να είναι προς το παρόν υπαρκτή μόνο στα χαρτιά και ουδείς να μπορεί να πει μετά βεβαιότητας σε ποια αμερικανική πολιτεία θα χτιστεί, οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν τα θεμέλια της να μπαίνουν στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ και τους πρώτους πολίτες να μετακομίζουν στα εδάφη της το 2030.

Στην Telosa θα φιλοξενηθούν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον σχετικό ιστότοπο, οι οποίοι θα απολαμβάνουν μοναδικές υπηρεσίες που όμοιες τους δεν θα υπάρχουν σε όλη τη γη, όπως μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, σπίτια με αντοχή στην ξηρασία και ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και κοινόχρηστους πόρους.

Επί της ουσίας αυτή η υποθετική μητρόπολη υπόσχεται να πάρει μερικές από τις πιο πρωτοποριακές ιδέες όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τον αστικό σχεδιασμό και να τους δώσει σάρκα και οστά. Ο δε λεγόμενος «σχεδιασμός της πόλης των 15 λεπτών» θα επιτρέπει στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τα καταστήματα μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε στις αρχές του μήνα ο φιλόδοξος ιδρυτής της και πρώην στέλεχος της Walmart.

Εκτός από τον καινοτόμο αστικό σχεδιασμό, το έργο υπόσχεται ακόμα διαφανή διακυβέρνηση και ένα «νέο κοινωνικό μοντέλο». Παίρνοντας το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη «telos», ο όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον Αριστοτέλη για να περιγράψει έναν ανώτερο σκοπό, η πόλη θα επιτρέπει στους κατοίκους της να «συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και κατάρτισης του προϋπολογισμού». Επίσης θα τους προσφέρετε κοινή ιδιοκτησία της γης.

Τα παραπάνω μοιάζουν πολύ καλά για να είναι αληθινά, σχολιάζει αυτές τις ημέρες σχετικό άρθρο του Guardian, αναφερόμενο στις τελευταίες προσπάθειες υπερπλουσίων να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον πλανήτη Γη ή ακόμα πολύ πιο μακριά.

Πηγή: theguardian.com, sundayvision.co.ug

Πηγή: vradini.gr

Back to top button