Κόσμος

Θρίλερ στις γερμανικές εκλογές: Το πρώτο exit poll έδειξε ισοπαλία – Προβάδισμα Σολτς με 26%-24% στο δεύτερο

Θρίλερ στις γερμανικές εκλογές: Το πρώτο exit poll έδειξε ισοπαλία - Προβάδισμα Σολτς με 26%-24% στο δεύτερο

Έκλεισαν οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές 2021.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, ο Ολαφ Σολτς συγκεντρώνει ποσοστό 25%, ποσοστό που έχει και ο ο Αρμιν Λάσετ!

Αρα πάμε σε ισοπαλία 25%!

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ΑRD

-SPD (Όλαφ Σολτς) 25%
-CDU / CSU (Άρμιν Λάσετ) 25%
-Πράσινοι (Αναλένα Μπέρμποκ) 15%
-FDP (Φιλελεύθεροι) 11%
-Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%
-Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Έτσι σε σχέση με τις εκλογές του 2017 η κεντροδεξιά (CDU/CSU) είδε τη δύναμή της να συρρικνώνεται κατά 7,9%, το SPD ενισχύεται κατά 4,5%, οι Πράσινοι κατά 6,1%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία χάνει 1,6%, οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν 0,3% και το αριστερό Die Linke χάνει 4,2% της δύναμής του.

Σημειωτέον, πάντως, ότι τα πρώτα exit polls των κρατικών δικτύων δεν περιλαμβάνουν τις επιστολικές ψήφους, που σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ξεπερνούν το 40% του συνόλου των ψήφων, έναντι περίπου 29% στις προηγούμενες εκλογές προ τετραετίας.

Bundestagswahl #btw21, Prognose von Infratest Dimap: pic.twitter.com/RNkuG8naPP

— MDR AKTUELL (@MDRAktuell) September 26, 2021

Έτσι, με βάση αυτές τις προβλέψεις του exit poll, παραμένει ανοικτό ποιος εκ των Σολτς και Λάσετ θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στο Βερολίνο. Τα βλέμματα στρέφονται στη σύνθεση του νέου συνασπισμού, αφού αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, τότε τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς όσο και τα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης μπορούν να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν την επόμενη κυβερνητική συμμαχία. Ειδικά ο Λάσετ έχει στείλει το μήνυμα ότι ακόμη και αν η παράταξή του δεν έλθει πρώτη, θα προσπαθήσει να συμπήξει συνασπισμό, απευθύνοντας κάλεσμα πιθανότατα στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Το αποτέλεσμα συνιστά, πάντως, για την κεντροδεξιά παράταξη τη χειρότερη εκλογική επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. «Αυτό πόνεσε», παραδέχθηκε ο ΓΓ της CDU Πάουλ Τσίμιακ, μιλώντας στο ARD. Η προσοχή θα στραφεί τώρα στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις, πιθανώς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ θα ακολουθήσουν πιο επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της κυβερνητικής συμμαχίας, που μπορεί να διαρκέσουν μήνες με την Μέρκελ να παραμένει υπηρεσιακή καγκελάριος όλο αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το exit poll του ZDF (δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης)

SPD 26%

CDU/CSU 24%

Πράσινοι 14,5%

Φιλελεύθεροι 12%

ΑfD 10%

Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

O Σολτς προηγείται μακράν στην προτίμηση των ψηφοφόρων

Αν οι Γερμανοί ψηφοφόροι μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, τότε ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα είχε εκλεγεί με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με το ARD.

To 60% είπε ότι ο Σολτς είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να οδηγήσει τη Γερμανία σε μια κρίση, ενώ μόλις το 25% τάχθηκε υπέρ του Λάσετ και το 18% υπέρ της Αναλένα Μπέρμποκ. Το exit poll έδειξε επίσης μεγάλες διαφορές στην προτίμηση των νέων και των ηλικιωμένων ψηφοφόρων όσον αφορά στην προτίμηση του καγκελάριου. Το 60% των άνω των 65 ετών προτιμούν τονο Σολτς, και το 37% των ηλικίας 18-39 το ίδιο. Τη Μπέρμποκ αντίθεται προτιμά το 27% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-39 ετών, αλλά μόλις το 6% εκείνων άνω των 65 ετών.

Germany, Infratest dimap exit poll:
Who can lead the country best through crises?
Scholz (SPD-S&D): 60%
Laschet (CDU-EPP): 25%
Baerbock (GRÜNE-Greens/EFA): 18%
Fieldwork: 26 September 2021#btw21 #bundestagswahl #bundestagswahl21 #wahl2021

— Europe Elects (@EuropeElects) September 26, 2021

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία αναμένονται δύσκολες συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα, ώστε να καταφέρουν να βρουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, για να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι Πράσινοι φαίνεται ότι δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν μεγάλο ποσοστό πολιτών, ενώ ακόμα και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε από τις συνεχείς αστοχίες του Άρμιν Λάσετ, ούτε από το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ κυβερνάει σχεδόν 16 συνεχή χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα ράπισμα φαίνεται να δέχονται οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς ακόμα και στις τοπικές εκλογές για το κρατίδιο του Βερολίνου φαίνεται να χάνουν την πρώτη θέση, την οποία με ποσοστό 23,5% κερδίζουν οι Πράσινοι.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, τουλάχιστον αριθμητικά και όχι πολιτικά, μπορεί να είναι ο λεγόμενος “φωτεινός σηματοδότης” -δηλαδή “κόκκινο – πράσινο – πορτοκαλί”- ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, υπό προϋποθέσεις ο μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ο συνασπισμός “Τζαμάικα” ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους και υπό προϋποθέσεις ο λεγόμενος rot-rot-grüne ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινους.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button