Κόσμος

Τουρκία: Παραιτούνται Ταγματάρχες και Ταξίαρχοι που συμμετείχαν στην εισβολή στη Συρία

Τουρκία: Παραιτούνται Ταγματάρχες και Ταξίαρχοι που συμμετείχαν στην εισβολή στη Συρία

Σε μεγάλες φουρτούνες φαίνεται πως μπήκε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά την παραίτηση ακόμα τριών αξιωματικών του τουρκικού στρατού οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, εγείροντας ερωτήματα γύρω από το τι τους ώθησε σε αυτή την απόφαση.

Μπορεί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να διαψεύδει την είδηση, ωστόσο ο τουρκικός τύπος φαίνεται να διαφωνεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet, ο Ταγματάρχης Χακάν Οζτεκίν, διοικητής στην επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» που είχε ως στόχο τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, αλλά και οι Ταξίαρχοι Μουσταφά Ενίς Κοτς και Ορχάν Ακούρτ παραιτήθηκαν.

Πέντε παραιτήσεις μέχρι στιγμής

Οι τρεις στρατηγοί εργάζονταν σε εργασίες που είχαν σχέση με τις συριακές επιχειρήσεις. Ο Μετίν Γκιουρτζάν, ιδρυτικό μέλος του Τουρκικού Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού έγραψε την Τετάρτη ότι «ο συνολικός αριθμός των παραιτήσεων λόγω της Συρίας έφτασε τις πέντε σήμερα».

Όλοι οι στρατηγοί ζήτησαν συνταξιοδότηση, παρά το γεγονός ότι τους απομένουν ακόμα αρκετά χρόνια υπηρεσίας, πρόσθεσε ο Γκιουρτζάν και είπε ότι αυτές οι παραιτήσεις δείχνουν πώς οι τουρκικές πολιτικές στη Συρία κάθε άλλο παρά καθαρές και λειτουργικές είναι. Ο Γκιουρτζάν πρόσθεσε επίσης ότι αυτές οι παραιτήσεις μπορεί να οφείλονται στο ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος στη Συρία και τόσο οι διοικητές όσο και τα στρατεύματα έχουν κουραστεί από τις πολυάσχολες εναλλαγές στις αποστολές.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ταξίαρχος Μετίν Εστούρκ και ο Ταγματάρχης Ερτζάν Τσορμπατζί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία αφαίρεσε τον βαθμό 14 συνταξιούχων στρατηγών που καταδικάστηκαν με την κατηγορία του πραξικοπήματος για το ρόλο τους σε στρατιωτική επέμβαση το 1997.

Πηγή: vradini.gr

Back to top button