Πολιτική

Τζανακόπουλος: Στη ΔΕΘ συγκρούστηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια

Τζανακόπουλος: Στη ΔΕΘ συγκρούστηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασαν στη ΔΕΘ δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια, το καθένα αναφέρεται σε εντελώς διαφορετικά συμφέροντα», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3 FM».

«Από τη μια έχουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν το κρύβει ότι νομοθετεί κατά κύριο λόγο για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, διότι -σύμφωνα με την αντίληψή τους- έτσι θα μεγαλώσει “η πίτα” της οικονομίας και θα υπάρξουν αναπτυξιακά οφέλη. Είναι η κλασσική υπόσχεση του νεοφιλελευθερισμού», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Υπενθύμισε μάλιστα την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη παλιότερα, ενδεικτική της αντίληψης αυτής της κυβέρνησης, ότι «οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο».

«Απέναντι σε αυτή τη λογική, υπάρχει η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι οι ανισότητες δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ένα πολιτικό σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό και όχι τη διεύρυνση των ανισοτήτων», διεμήνυσε.

Αναφερθείς στα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο μέτρο της φοροαπαλλαγής στις γονικές παροχές σε περιουσία έως 800.000 ευρώ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε πως «θα μπορούσε πράγματι να ανέβει το όριο της φοροαπαλλαγής στα 250.000 ή στα 300.000 ευρώ περιουσία, αλλά όταν μιλάμε για τα ποσά που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης μάλλον έχει στο μυαλό του τους φίλους του και τον κοινωνικό του περίγυρο, που έχουν τη δυνατότητα ανά ζευγάρι και για τρία παιδιά να δίνουν 1.600.000 ευρώ γονικές παροχές».

«Η κυβέρνηση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για να ελαφρύνει φορολογικά, τμήματα του πληθυσμού με περιουσίες των 500.000, των 600.000, του 1 εκ. ευρώ, ενώ αντίθετα τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλους προσανατολισμούς», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «όπως για παράδειγμα στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβαρύνει τις μικρές επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να υπάρξει άμεσα κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ», ενώ σημείωσε με νόημα ότι «αν οι ρυθμοί ανάπτυξης κινηθούν φέτος υψηλά, με βάση τις προβλέψεις, τότε είναι απόλυτα εφικτό να προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Άσκησε δε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για «την απάτη των 1.200 ευρώ που εξήγγειλε ως ενίσχυση στους νέους εργαζόμενους, όταν δυο μέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Σταϊκούρας μας εξήγησε τελικά ότι θα είναι 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες». «Κι αυτό τη στιγμή που επί ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονταν προγράμματα στον ΟΑΕΔ που έδιναν μέχρι και 1.000 ευρώ το μήνα για 12 μήνες», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Κούλογλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απάντησε: «δεν μπορώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης, μάλλον πρέπει ο ίδιος να απαντήσει για αυτό».

Όσον αφορά, τέλος, την προοπτική των επόμενων εκλογών, ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ως πρώτο κόμμα θα καλέσει σε συνεργασία κάθε πολιτική δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική».

Πηγή: vradini.gr

Back to top button