Πολιτική

Βορίδης: Πρόστιμα 300 ευρώ σε ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που δεν κάνουν τεστ

Βορίδης: Πρόστιμα 300 ευρώ σε ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που δεν κάνουν τεστ

«Αστείες οι μηνύσεις που υποβάλλονται κατά εκπαιδευτικών και υγειονομικών, από κάποιους που ας μην τους χαρακτηρίζω τώρα».

Αυτό είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σχετικά με τις μηνύσεις που στρέφονται σε βάρος εκπαιδευτικών, ιατρών, νοσηλευτών και άλλων δημόσιων λειτουργών από αντιεμβολιαστές – αρνητές του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς για τους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και να κάνουν διαγνωστικό τεστ, αποκάλυψε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα 300 ευρώ την εβδομάδα, κάτι που ουσιαστικά οδηγούν σε αποστέρηση μισθού. Τα πρόστιμα εισπράττονται με παρακράτηση μισθού και είναι η πρώτη εβδομάδα που «τρέχουν».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «δύσκολο και σύνθετο νομικά» το θέμα που προέκυψε με ασθενή ο οποίος αρνήθηκε να διασωληνωθεί και απείλησε μαζί με τους συγγενείς του τους γιατρούς με δικαστικές περιπέτειες.

«Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί κάποιος να αρνηθεί ο ίδιος μια ιατρική πράξη, αν έχει τη συνείδηση της απόφασής του. Σε περιπτώσεις ανηλίκων όπου γονείς αρνούνται για παράδειγμα μια μετάγγιση αίματος, το ζήτημα έχει λυθεί με εισαγγελική εντολή. Με τους ενήλικους, όμως, που έχουν συνείδηση των αποφάσεων τους, τα πράγματα είναι διαφορετικά», διευκρίνισε.

«Αν κάποιος δηλαδή αποφασίζει να μην κάνει μια εγχείρηση ακόμη και αν αυτό βλάψει την υγεία του και οδηγήσει στην απώλεια της ζωής του. Δεν είναι εύκολο να επιβληθεί. Γεννάται ένα δεύτερο σύνθετο ζήτημα, για το ρόλο που επιτελεί ένα περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει και παροτρύνει κάποιον να πάρει μια απόφαση που είναι τόσο ζημιογόνα για τη ζωή του. Αλλά εδώ είμαστε σε ένα πολύ πιο σύνθετο πεδίο, που προφανώς δεν ισχύει για ασθενείς που έχουν χάσει τη συνείδησή τους εξαιτίας του κορωνοϊού και της έλλειψης οξυγόνου. Οι γιατροί πρέπει να κάνουν αυτό που επιβάλλει η επιστήμη τους όχι να ακούν τον ίδιο ή τους συγγενείς του. Με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών στο σημείο αυτό», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε, πάντως, πως «αν κάποιος πει ότι “έχω κορωνοϊό, αλλά δεν επιθυμώ να νοσηλευθώ και φεύγω από το νοσοκομείο”, αυτό είναι πιο σύνθετο, αλλά δεν μπορείς να τον σταματήσεις εύκολα».

Ο κ.Βορίδης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «βιομηχανία» μηνύσεων κατά γιατρών. «Υπάρχουν αλλά δεν έχουν μαζικό χαρακτήρα», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Πηγή: vradini.gr

Back to top button