Πολιτική

Βορίδης: Το 72% πέρασε τις εξετάσεις ιθαγένειας – Ο Τσίπρας είπε ότι δεν θα μπορούσε να τις περάσει

Βορίδης: Το 72% πέρασε τις εξετάσεις ιθαγένειας - Ο Τσίπρας είπε ότι δεν θα μπορούσε να τις περάσει

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε Κώδικα Δεοντολογίας για τους υπαλλήλους της Γραμματείας Ιθαγένειας ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στην τηλεόραση της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορύδης τόνισε πως πλέον «έχουμε πια ένα μπούσουλα που λέει στους υπαλλήλους πώς πρέπει να φέρονται, με ποιο τρόπο εξετάζονται οι αιτήσεις και ποιες είναι οι συνθήκες ακεραιότητας και διαφάνειας. Ο κώδικας δεοντολογίας δεν είναι από μόνος του κυρωτικός, δεν έχει συνέπειες. Όμως, για τον έντιμο, ακέραιο και σοβαρό υπάλληλο είναι μια καθοδήγηση. Αλλά και για τον μη έντιμο είναι ένα κείμενο που όταν το παραβεί διαμορφώνει προϋποθέσεις της υπαλληλικής παράβασης, άρα μπορεί να ελεγχθεί» προσθέτοντας πως ο κώδικας θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στους αρμόδιους υπαλλήλους.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε πως επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «επί 4,5 χρόνια δεν απαντούσαν σε 34 χιλιάδες αιτήσεις για πολιτογράφηση. Διότι είχε διαμορφωθεί μια διαδικασία απολύτως αδιάφανη και απολύτως υποκειμενική, η οποία γεννούσε διαφθορά. Δεν λέω ότι το έκαναν επίτηδες, λέω ότι διαμόρφωσαν το πλαίσιο κι εκεί επίορκοι υπάλληλοι που σήμερα κατηγορούνται βρήκαν αυτό το πλαίσιο και εκεί δημιούργησαν τρύπες, από τις οποίες η ιθαγένεια χορηγείτο με κριτήρια απολύτως διεφθαρμένα ή υποκειμενικά. Δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν σε μια επιτροπή για πολιτογράφηση και πέρναγαν όλοι και πήγαιναν σε άλλη επιτροπή και δεν πέρναγε κανένας. Πώς γινόταν αυτό και σε μια επιτροπή όλοι ήταν καλοί και στην άλλη επιτροπή δεν πέρναγε κανένας;».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας είναι τόσο δύσκολες που ούτε ο ίδιος αν έδινε δεν θα περνούσε, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε με σκωπτικό τρόπο: «Αν το λέει ο ίδιος συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα, όχι προς τις εξετάσεις και θα σας πω γιατί. Το 72% των αιτούντων πολιτογράφησης αλλοδαπών, πέρασε τις εξετάσεις. Αν ο κ. Τσίπρας δεν θα τις πέρναγε αυτό μας λέει κάτι για το επίπεδο του κ. Τσίπρα, όχι για το επίπεδο των εξετάσεων και τη δυσκολία τους».

Λιγότεροι από 1.000 ομογενείς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Αναφορικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Όταν ρωτήθηκε για το πόσοι ομογενείς έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους απάντησε «λιγότεροι από χίλιοι». Το απέδωσε μάλιστα σε τρεις λόγους. «Πρώτος λόγος είναι ότι ο νόμος είναι πολύ περιοριστικός. Έχει περιορισμούς που αποκλείουν μεγάλο κομμάτι των ομογενών. Δεύτερος λόγος ότι δεν βλέπουν κοντά εκλογές δεν σπεύδουν, το αφήνουν να αποφασίσουν. Και τρίτος λόγος ότι δεν έχει «τρέξει» η ενημερωτική εκστρατεία, ακόμα, επομένως αυτή η συζήτηση έχει μείνει περισσότερο ανάμεσα στους όντες ενεργούς στα ομογενειακά. Άρα πρέπει να τρέξει η εκστρατεία, Οκτώβριο Νοέμβριο υπολογίζουμε και επομένως θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των εγγραφών και όταν πια πλησιάζουμε στις εκλογές, οπότε θα επιλέξουν αν θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν ή θα μείνουν εκεί».

Πηγή: vradini.gr

Back to top button