Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκε σε κλίμα έντασης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Βουλή: Υπερψηφίστηκε σε κλίμα έντασης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η τροπολογία που περιλαμβάνει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, την εξαίρεση από την υποχρέωση της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, η Ελληνική Λύση.

Παρών δήλωσαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε σε δηκτικό τόνο, την κριτική που διατυπώθηκε ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

«Χαίρομαι γιατί οι stakeholders δεν συμφωνούν με τα οικονομικά της αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι στους εγχώριους θεσμικούς φορείς, οι οποίοι λιγότερο ή περισσότερο παρουσιάζουν θετικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας.

Αναφέρομαι στους θεσμούς, αναφέρομαι στους εταίρους, αναφέρομαι στους οίκους αξιολόγησης, αναφέρομαι στους επενδυτές. Πάνω από όλα αναφέρομαι στην ελληνική οικονομία. Χαίρομαι γιατί αυτό δεν αναγνωρίζουν τα οικονομικά της αντιπολίτευσης, όπως κατατέθηκαν και σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επέμεινε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση:

«αν έχετε δίκιο και είναι τόσο κακιά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, απορώ πώς μοιράζετε δισεκατομμύρια εδώ την ίδια ώρα που παρουσιάζετε μια πολύ κακή για την οικονομία. Αυτό δεν έχει λογική».

«Καταλαβαίνω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο, θα ψηφίσει κάποια άρθρα όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι 1,24 δις. ‘Αρα στον λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των 23,5 δις, βάλτε άλλο 1,24 δις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, λίγα λεπτά προτού αρχίσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης το οποίο συνεχίζει με αμείωτη ένταση και επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Ό,τι λέμε εμείς το κάνουμε πράξη με συνέχεια, σταθερότητα, συνέπεια λόγων και έργων. Όχι «θα», σαν αυτά που ακούσαμε με περίσσια ελαφρότητα και ανευθυνότητα για άλλη μια φορά, προχθές, Κυριακή, από τον κ. Τσίπρα», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, αναφερόμενη στα πρώτα μέτρα της Θεσσαλονίκης που τέθηκαν απόψε σε ψηφοφορία.

«Σήμερα ψηφίζουμε ένα πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μανώλης Κόνσολας. «Το νέο θεσμικό πλαίσιο ενισχύει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία των επιχειρήσεων του δημοσίου και δημιουργεί πλαίσιο εταιρικής σχέσης, σύμφωνο με τον ΟΟΣΑ. Η χώρα μας προχωράει μπροστά», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «τo νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ρόλου του δημοσίου ελέγχου και της συνολικής στρατηγικής, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, τις ΔΕΚΟ».

Ανέφερε επίσης ότι είναι προάγγελος περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων άμεσων ή έμμεσων και ότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Είναι ακόμα μια ταφόπλακα μέσα σε όλες αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις, και πάνω από όλα βρίσκεται ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι η βάση για όσα θα ακολουθήσουν είναι όσα συνέβησαν στη ΔΕΗ.

«Μην έχουμε αμφιβολία. Όπου σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε δημόσιες εταιρείες καταλύονται τα εργασιακά δικαιώματα και αλλάζουν οι κανόνες, μετά από λίγο βλέπουμε την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός που υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο και φυσικά αυτή είναι και η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε διατάξεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και των ΑΕ του δημοσίου ούτε την καταστρατήγηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές, ούτε μπορούμε να ψηφίσουμε τον ενεργειακό ΤΕΙΡΕΣΙΑ που σήμερα φέρνετε προς ψήφιση», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου και των θυγατρικών του Υπερταμείου, επέμεινε ότι ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης κάθε εταιρείας στην οποία το δημόσιο έχει πλειοψηφικό ή μειοψηφικό ποσοστό. Κατήγγειλε επίσης ότι εγκαθίσταται εργασιακός μεσαίωνας, με εργολαβικούς, δανεικούς εργαζόμενους.

Σε σχέση με τα μέτρα της Θεσσαλονίκης και τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, για την επικείμενη επενδυτική βαθμίδα, για το χρέος, για τα έσοδα, για τις εξαγωγές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφερε: «ας σοβαρευτούμε. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τα 50 δις ευρώ μέτρα στήριξης, είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία του 2022 καταδεικνύουν ότι τα σοβαρά προβλήματα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αμετάβλητα, παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες του οικονομικού επιτελείου. Η ανάπτυξη συνεχίζει να στηρίζεται υπέρμετρα στην κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις παραμένουν μακράν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη τη στιγμή που το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένει χαοτικό.

Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς επιβεβαιώνοντας το παραγωγικό κενό και τη σταθερά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την υπέρμετρη αύξηση των εσόδων, από τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση που επιφέρει ο πληθωρισμός και άρα είναι χρήματα των μικρομεσαίων και ακόμη χειρότερα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών».

Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε εξάλλου ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν άπαξ 250 ευρώ, αντί τη θεσμοθέτηση του νέου ΕΚΑΣ που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ ενώ παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ αντί να μειωθεί σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς. Είπε επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο θα έχει υπερκαλυφθεί από την ακρίβεια ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επαναφορά της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Καθώς πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της σημερινής μαραθώνιας συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών εμφατικά επανέλαβε ότι μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες, η πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «από αυτή την καπιταλιστική ανάπτυξη κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι μεγάλοι, οι οποίοι συσσωρεύουν όλο και περισσότερο πλούτο, ενώ αντίθετα οι μικροί επαγγελματίες συσσωρεύουν χρέη και εκτοπίζονται από την αγορά, οι δε εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες βαρβαρότητας και βλέπουν καθημερινά η εκμετάλλευση να αυξάνεται».

«Πήγατε όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ, εννοείται η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη και τάξατε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, κύριε Σταϊκούρα, τον ουρανό με τα άστρα», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας που σημείωσε ότι «δυστυχώς όμως, για την Ελληνίδα και τον Έλληνα, το μόνο που θα δουν ή βλέπουν είναι αστράκια από τους λογαριασμούς που καταφθάνουν στο σπίτι, από τα άδεια πορτοφόλια, από το δύσκολο της υπόθεσης να επιβιώσουν».

«Μετατρέπετε, κύριε υπουργέ, τις αλλοτινές ΔΕΚΟ μας, από επιχειρήσεις που έπρεπε να παρέχουν κοινή ωφέλεια, όπως λέει και το όνομά τους, σε επιχειρήσεις καθαρά εκμεταλλευτικές, καθαρά κερδοσκοπικές εις βάρος του πολίτη της Ελλάδας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης που κατήγγειλε ότι, με το σημερινό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση «εισάγει εργασιακές συνθήκες γαλέρας», με εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button