Κόσμος

Βραζιλία: Θετικός στον κορωνοϊό ο υπουργός Υγείας Μαρσέλου Κεϊρόγκα

Βραζιλία: Θετικός στον κορωνοϊό ο υπουργός Υγείας Μαρσέλου Κεϊρόγκα

Το υπουργείο Υγείας στη Βραζιλία ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 485 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 591.440 νεκρούς.

Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε πως αναθεωρεί προς τα κάτω (–573) τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 21.247.094 κρούσματα. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν χθες σε 11.455, αλλά η πολιτεία Σεαρά ανέφερε πως διόρθωσε τη βάση δεδομένων της και μείωσε τις καταγεγραμμένες μολύνσεις κατά 12.028, εξ ου η συνολική αναθεώρηση.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πάντως, καθώς ο εμβολιασμός προχωράει, ο κυλιόμενος 14ήμερος μέσος όρος των θανάτων που διαπιστώνονται ημερησίως εξαιτίας της COVID-19 έχει υποχωρήσει στους 519, δηλαδή στο ένα έκτο σε σύγκριση με την κορύφωση της πανδημίας, τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Υγείας διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί

Στο μεταξύ ο Βραζιλιάνος υπουργός Υγείας Μαρσέλου Κεϊρόγκα διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό μερικές ώρες αφού συνόδευσε τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κεϊρόγκα θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη σε καραντίνα, ανέφερε η γραμματεία επικοινωνίας της βραζιλιάνικης κυβέρνησης. «Ο υπουργός πηγαίνει καλά», σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται πως τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας εξετάστηκαν και βρέθηκε πως δεν έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε το CNN Brasil πως φόραγε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, αψήφησε τα πρωτόκολλα του ΟΗΕ, που προέβλεπαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι. Έχει καυχηθεί στο παρελθόν διότι δεν εμβολιάστηκε.

Στην ομιλία που απηύθυνε στους άλλους ηγέτες στην 76η Γενική Συνέλευση, όπου η πανδημία είναι ψηλά στην ατζέντα, ο κ. Μπολσονάρου είπε πως η κυβέρνησή του δεν υποστηρίζει τη χρήση «διαβατηρίου εμβολιασμού» και υπεραμύνθηκε της χρήσης φαρμάκων που έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19, όπως η υδροξυχλωροκίνη, ανθελονοσιακό σκεύασμα.

Χαρακτήρισε επιτυχημένη την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα του και διαβεβαίωσε πως όποιος ενήλικος θέλει να εμβολιαστεί στη Βραζιλία θα είναι πλήρως εμβολιασμένος μέσα στον Νοέμβριο.

Καθώς οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπεται να γευματίζουν σε εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπολσονάρου και η συνοδεία του έφαγαν πίτσα σε πεζοδρόμιο την πρώτη βραδιά στην πόλη την Κυριακή.

Ο υπουργός Υγείας είναι το δεύτερο μέλος της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη που διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί. Νεαρό μέλος του βραζιλιάνικού διπλωματικού προσωπικού, που είχε φθάσει στην πόλη την περασμένη εβδομάδα για να προετοιμάσει την επίσκεψη, διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί το Σαββατοκύριακο και βρίσκεται σε απομόνωση.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σκοπό ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο πέρυσι, 22 μέλη της αποστολής που τον συνόδευε μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος αντιμετωπίζει τον Ντόναλντ Τραμπ ως πολιτικό του ίνδαλμα, εναντιώθηκε στην επιβολή lockdowns για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ενώ σπανίως φορά μάσκα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: vradini.gr

Back to top button