Πολιτική

Κεραμέως από Βρυξέλλες: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν, πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

Τη συμβολή του Εργαλείου Τεχνικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TSI) στη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, εξήρε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, στην ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διοργάνωσαν η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα και η DG REFORM με τίτλο «TSI: Μεταρρυθμίσεις με αντίκτυπο. Μαζί είμαστε ισχυρότεροι».

To TSI συνιστά ένα εργαλείο που παρέχει τεχνογνωσία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Μιλώντας στο κεντρικό πάνελ με θέμα την «Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον» από κοινού με την κ. Φερέιρα και υπουργούς από άλλα κράτη-μέλη, η κ. Κεραμέως έφερε ως παράδειγμα της αξιοποίησης του TSI από τη χώρα μας, την εφαρμογή ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που δίνει ανατροφοδότηση σε προϊσταμένους του Δημοσίου για το κατά πόσο οι στόχοι που έχουν θέσει στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης είναι αρκετά συγκεκριμένοι και εμπεριέχουν τα απαιτούμενα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία.

«Η στοχοθεσία είναι εξαιρετικά κρίσιμος μηχανισμός για τη συνεχή βελτίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αξιοποιήσαμε την τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης το οποίο φιλτράρει πάνω από 100.000 στόχους δημοσίων υπαλλήλων και τους δίνει ανατροφοδότηση για το πώς οι στόχοι μπορούν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι, χρονικά προσδιορισμένοι, με μετρήσιμα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η υπουργός έθεσε ενδεικτικές προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση του πλαισίου της Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), όπως η προτεραιοποίηση της χρηματοδότησης προτάσεων επεξεργασμένων σε βάθος και με απτό αντίκτυπο στη δημόσια διοίκηση και η ενσωμάτωση του TSI σε πιο αρχικό στάδιο, κατά τη διαμόρφωση μεταρρυθμίσεων και σχετικών πολιτικών.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να αναστρέψει την αρνητική πορεία της χώρας βασιζόμενη στο τρίπτυχο: Μεταρρυθμίσεις – Επιτελικό Κράτος – Στήριξη – Προσπάθειες πολιτών.

Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει να επιδείξει, μεταξύ άλλων, την ψήφιση σχεδόν 500 νομοσχεδίων μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ετών και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και διοίκησης, το επιτελικό κράτος. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα αξιοποίησε παραδειγματικά το TSI τόσο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσο και στην αναδιοργάνωση και την αναμόρφωση της λειτουργίας του κράτους.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη του ελληνικού λαού σε κάθε βήμα της διαδρομής. Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις παρέμεναν αδιανόητες για δεκαετίες» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Τέλος, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε απορρόφηση έργων τεχνικής υποστήριξης στην ΕΕ, άνω των 200 έργων την τελευταία πενταετία, ενώ για το τρέχον έτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για την Ελλάδα 23 έργα μέσω του TSI, σε σύνολο 167 έργων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κονδύλια που αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 10% της συνολικής υποστήριξης TSI για όλη την ΕΕ.

«Απώτερος στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι οι τελικοί δικαιούχοι της βοήθειας που παρέχει το TSI, και οφείλουμε να τονίζουμε πάντα τη σημασία των πολιτοκεντρικών προσεγγίσεων» σημείωσε.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button