Υγεία

ΔΕΠΥ: Γιατί “προτιμά” τα αγόρια και ποια η σχέση της με την αριστεροχειρία;

H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μια ετερογενής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να παραμείνει έως και την ενηλικίωση.

Εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 5% στα παιδιά παγκοσμίως και 2,5% σε ενήλικες, με χαρακτηριστική συμπτωματολογία που συμπεριλαμβάνει συμπτώματα διάσπασης προσοχής, υπερκινητικότητας, με ή χωρίς παρορμητικότητα.

Όσον αφορά στο φύλο, τα αγόρια έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της ΔΕΠ-Υ, συγκριτικά με τα κορίτσια, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στην διαφορετική έκφραση της ΔΕΠ-Υ στα κορίτσια, που εμφανίζουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και απροσεξία, ενώ τα αγόρια είναι περισσότερο παρορμητικά.

Επιπλέον, τα κορίτσια παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και ορατή συμπτωματολογία και οι δυσκολίες τους συχνά υποτιμούνται, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα στο σχολείο, τις κοινωνικές καταστάσεις και τις προσωπικές σχέσεις με άλλα κορίτσια και να μην δέχονται βοήθεια σε αυτό.

Στον εγκέφαλο αγοριών κοριτσιών κρύβεται το μυστικό της διαφορετικής έκφρασης της ΔΕΠ-Υ

“Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών με ΔΕΠ-Υ είναι η νευροφυσιολογία του εγκεφάλου, όπου διαφοροποιήσεις εμφανίστηκαν στις περιοχές που ελέγχουν τα κίνητρα και την ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων.

Επιπλέον, η ΔΕΠ-Υ έχει συσχετιστεί με τη μεταβολές στη λειτουργία του δεξιού ημισφαιρίου, αλλά και διαφοροποίηση των συνδέσεων μεταξύ των δύο ημισφαιρίων, που μπορούν να επηρεάσουν και τον έλεγχο του αριστερού χεριού. Τα δεδομένα συσχέτισης της αριστεροχειρίας και της ΔΕΠ-Υ δεν είναι συνεπή.

Σε μερικές από τις έρευνες, η χρήση του αριστερού χεριού φαίνεται πως προτιμάται περισσότερο και έχει προταθεί ως παράγοντας προδιάθεσης εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ.”, σημειώνει η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ) και Διευθύντρια του ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας».

Η Ελένη Παναγούλη, Παιδίατρος PhD, MSc “Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας” και Ακαδ. Υπότροφος ΕΚΠΑ και η Ανδρονίκη Σταυρίδου, Στρατιωτικός Αναπτυξιακός Ψυχολόγος, MSc, παραθέτουν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα:

Σε έρευνα μαθητών, οι αριστερόχειρες είχαν 2.88 μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν ΔΕΠ-Υ σε σχέση με τους δεξιόχειρες.

Σε έρευνα σε παιδιατρική κλινική, 155 συμμετέχοντες από τους 996 με ΔΕΠ-Υ (15.6%) ανέφεραν πως χρησιμοποιούσαν το αριστερό τους χέρι, ποσοστό διπλάσιο απο αυτό της αριστεροχειρίας στον γενικό πληθυσμό (~ 7%)

Σε έρευνα Σουηδών ερευνητών, τα αμφιδέξια παιδιά 5 χρονών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα ΔΕΠ-Υ σε σχέση με τα δεξιόχειρα ή αριστερόχειρα, πιθανότατα λόγω της άτυπης πλευρίωσης του εγκεφάλου.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button