Τσίγκας για πυρκαγιές: Καλύτερα από πέρυσι σε τεχνολογικά δεδομένα και έμψυχο υλικό-Απαραίτητη όμως η συμβολή και άλλων φορέων
Με αφορμή μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη η οποία ήταν ανεξέλεγκτη όλη τη νύχτα, τις πυρκαγιές στην Κρήτη, 7 στον αριθμό πυρκαγιές τις τελευταίες ώρες, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με την Χριστίνα Βίδου, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Πρόεδρος της Ένωσης Aξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη δημοσιογράφο, ερωτηθείς για το ποια είναι η εικόνα που έχουμε έως τώρα αλλά και για το πως θα αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι που έρχεται, δεδομένου ότι δεν έχει βρέξει, ο κ. Τσίγκας ανέφερε το εξής «τα νέα κλιματικά δεδομένα, οι νέες κλιματολογικές συνθήκες, έχουν δημιουργήσει στην ατμόσφαιρα, σε όλο τον πλανήτη, νέα δεδομένα όσον αφορά όχι μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά για όλες τις φυσικές καταστροφές. Για τις πυρκαγιές όμως, συγκεκριμένα, θα πρέπει όλοι οι φορείς της πολιτείας, όλοι οι πολίτες να συμβάλουν σε αυτό που τους αναλογεί. Και τι εννοώ: Οι οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος προς όλους τους πολίτες της χώρας θα πρέπει να είναι όποιος δει πυρκαγιά ή καπνό να ειδοποιήσει αμέσως το 199 και το 112 και σε ό, τι του αναλογεί, όπου είναι στην ύπαιθρο έχει χωράφι, καλλιεργεί, θα αποφεύγει τη χρήση φλόγας, αλλά όταν επιτρέπεται μέσα στο μήνα θα πρέπει να πάρει και τα μέτρα. Όλες οι πυρκαγιές που προαναφέρθηκαν είναι οι περισσότερες από πλησίον σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πρέπει λοιπόν, ο γεωργός να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν θα κάψει κάποιος, για να μπορούμε και εμείς να έχουμε επισημάνει το σημείο-ξέρετε, ο ελλαδικός χώρος, τα βουνά και τα χωράφια, τα οποία είναι διάσπαρτα παντού σε όλη την επικράτεια-το στίγμα όμως το οποίο που κάποιος θέλει να κάνει τέτοιες εργασίες, θα πρέπει να το έχει αναφέρει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και να πάρει και ο ίδιος τα μέτρα αλλά και για να μην κάψει και την περιουσία του γείτονα».
Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο, αναφορικά με το τι έχει κάνει η πολιτεία πάνω σε αυτό το ζήτημα, όπως για το τι στόλο έχουμε, ποιες είναι ανάγκες, για το τι εξοπλισμός σύγχρονος αλλά και τι τεχνολογία υπάρχει, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής σημείωσε «μπορούμε να πούμε ότι σε τεχνολογικά δεδομένα και σε έμψυχο υλικό είμαστε λίγο καλύτερα από πέρυσι. Τι εννοώ: Ήδη από σήμερα βρίσκονται στις σχολές Τρίπολη, Θεσσαλονίκη και Βίλια 650 δασοπυροσβέστες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων και εκπαιδεύονται και ήδη από 1η Μάη που θα τελειώσει η θεωρητική εκπαίδευση, κατευθείαν στις μονάδες τους θα ασκούν και την πρακτική εκπαίδευση και θα είναι σε ετοιμότητα για να συμβάλουν σε όλη την επικράτεια. Οι (ΕΜΟΔΕ) πέρυσι ήταν έξι και φέτος προστίθενται άλλες δέκα σε όλη την Ελλάδα, στα νησιά μας, για να μπορούν έτσι σε άμεση απόκριση με ένα ελικόπτερο να μεταβαίνουν κατευθείαν στον τόπο της πυρκαγιάς. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση σε δύο νέα δεδομένα: Το ένα είναι στις συνεργασίες και αυτό όπως είπα και πριν, οι φορείς της πολιτείας θα πρέπει όλοι, ο καθένας σε ό,τι του αναλογεί να το κάνει. Οι συνεργασίες με το Πυροσβεστικό Σώμα και με τα άλλα Υπουργεία και με τα ένστολα πιο πολύ και με την Ελληνική Αστυνομία και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που επισήμανε την ανάγκη να το πούμε και έχει ιδρύσει και κλάδο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και με το Λιμενικό Σώμα είμαστε συνεχώς σε επαφή και σε επικοινωνία. Υπάρχουν λοιπόν, άνθρωποι από όλα τα Σώματα Ασφαλείας στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Τώρα για τα εναέρια μέσα, θα είμαστε στα ίδια επίπεδα και με τα εθνικά εναέρια μέσα και με τα ιδιόκτητα καθώς και με τα ενοικιαζόμενα, είτε με αναρτώμενο κάδο είτε με ενσωματωμένη δεξαμενή. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. Μετά από πάρα πολλά χρόνια το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία. Με άλλα λόγια , έφερε κόσμο από όλη την Ελλάδα, όπως εθελοντές, πυροσβέστες, αξιωματικούς, τοπική αυτοδιοίκηση, ΔΕΗ, Δασαρχεία. Διότι, όλη η αντιμετώπιση, όπως έχουμε ξαναπεί είναι ένα παζλ. Τυχαίνει το Πυροσβεστικό Σώμα να έχει τα πιο πολλά κομμάτια, αλλά αν δεν συμβάλλουν και οι υπόλοιποι φορείς με το δικό τους κομμάτι που τους αναλογεί, δεν θα βγει η εικόνα αυτή που θέλουμε».
Πηγή: thecaller.gr