Ήττα σοκ για Μερτς στη γερμανική Βουλή, απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος – Δεν έχει ξανασυμβεί στη Γερμανία, τι θα ακολουθήσει

Ο Φρίντριχ Μερτς απέτυχε να εκλεγεί στην καγεκλαρία της Γερμανίας στην πρώτη ψηψοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τρίτη (6/5).
Με ψήφους 310 υπέρ, 307 κατά και 3 αποχές, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς δεν κατόρθωσε να εκλεγεί καγκελάριος κατά την πρώτη ψηφοφορία στο Bundestag. Απαιτούνταν 316 ψήφοι επί συνόλου 630 βουλευτών.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα η «Die Welt» η συνεδρίαση διακόπτεται ώστε οι πολιτικές ομάδες να μπορούν να συσκεφθούν για τα επόμενα βήματα.
Όπως σημειώνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας. «Είναι μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε. Συνολικά 18 βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές εγκατέλειψαν την αίθουσα και τα κομματικά επιτελεία συνεδριάζουν, ενώ και τα ΜΜΕ φάνηκαν απροετοίμαστα για την εξέλιξη, που ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό της ημέρας», γράφει η DW.
Το συντηρητικό μπλοκ CDU-CSU του Μερτς κέρδισε τις εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αλλά με ποσοστό μόλις 28,5% των ψήφων και για αυτό χρειάζεται τουλάχιστον έναν εταίρο για την καγκελαρία.
Ο Μερτς συμφώνησε να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν μόλις 16,4%, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά τους στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Η μυστική ψηφοφορία
Το πρόβλημα με τη μυστική ψηφοφορία είναι ότι ο Μερτς και οι υποστηρικτές του δεν θα γνωρίζουν καν με ποιον πρέπει να μιλήσουν αν θέλουν να περάσει η υποψηφιότητά του. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος και το περιβάλλον του ενδέχεται να πιεστούν να προχωρήσουν σε δεύτερη ψηφοφορία αργότερα σήμερα.
Αλλά αν το ξαναδοκιμάσουν σήμερα, θα θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα κερδίσει. Μια άλλη ήττα θα ήταν καταστροφική για τη θέση και την αξιοπιστία του.
Σίγουρα, θα μείνει μυστικό ποιοι από τους 328 βουλευτές που εκπροσωπούν τη νέα συνασπιστική κυβέρνηση επαναστάτησαν εναντίον του υποψηφίου καγκελαρίου.
Τα επόμενα βήματα
Για να εκλεγεί, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Bundestag, δηλαδή το ήμισυ των μελών συν τουλάχιστον μία επιπλέον ψήφο. Αυτό ονομάζεται μερικές φορές «πλειοψηφία καγκελαρίου».
Εάν ο υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, διεξάγεται δεύτερος γύρος. Η Bundestag έχει στη συνέχεια 14 ημέρες για να εκλέξει άλλο υποψήφιο για την καγκελαρία. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των πιθανών ψηφοφοριών, αν και απαιτείται πάντα απόλυτη πλειοψηφία (άρθρο 63.3 του Βασικού Νόμου).
Εάν και ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση, κατά την οποία πρέπει να διεξαχθούν αμέσως νέες εκλογές. Ο υποψήφιος που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται καγκελάριος.
Εκτός από τον Μερτς, θεωρητικά μπορούν – πλέον – να υποβάλουν υποψηφιότητα και άλλοι υποψήφιοι. Κάθε υποψήφιος πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (πλειοψηφία καγκελαρίου).
Την ίδια ώρα, πολλοί βουλευτές δεν είναι σίγουροι για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Κάποιοι τάσσονται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας. Άλλοι φοβούνται ότι ο Μερτς δεν θα λάβει την πλειοψηφία ούτε σε νέο γύρο, ενώ καλείται να αποφασίσει κιόλας αν θα δηλώσει εκ νέου συμμετοχή.
Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της CDU, Γιούργκεν Χαρντ, έγραψε με πικρία στο Twitter: «Όσοι στην συμμαχία δεν ψήφισαν τον Φρίντριχ Μερτς πρέπει να αναρωτηθούν ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν. Έχουμε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις 10:30 π.μ. (11:30 ώρα Ελλάδας)».
Πηγή: thecaller.gr