Το πλουσιότερο 10% του κόσμου προκαλεί τα δύο τρίτα της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι υπεύθυνο για τα δύο τρίτα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1990, δήλωσαν την Τρίτη ερευνητές. Ο τρόπος με τον οποίο οι πλούσιοι καταναλώνουν και επενδύουν έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανατηφόρων καυσώνων και ξηρασίας, ανέφεραν στην πρώτη μελέτη που ποσοτικοποιεί τον αντίκτυπο του συγκεντρωμένου ιδιωτικού πλούτου στα ακραία κλιματικά φαινόμενα. “Συνδέουμε το αποτύπωμα άνθρακα των πλουσιότερων ατόμων άμεσα με τις επιπτώσεις στο κλίμα στον πραγματικό κόσμο”, δήλωσε στο AFP η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Σάρα Σένγκαρτ, επιστήμονας του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ETΗ) της Ζυρίχης. “Πρόκειται για μια στροφή από τις μετρήσεις του άνθρακα προς τη λογοδοσία για το κλίμα”.
Σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, για παράδειγμα, το πλουσιότερο ένα τοις εκατό συνέβαλε 26 φορές περισσότερο στους καύσωνες που εκδηλώνονται μία φορά τον αιώνα και 17 φορές περισσότερο στις ξηρασίες στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Climate Change. Οι εκπομπές από το πλουσιότερο 10% στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες μαζί ευθύνονται για σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ρύπανσης από άνθρακα – οδήγησαν σε διπλάσια έως τριπλάσια αύξηση των ακραίων θερμικών φαινομένων. Η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών έχουν θερμάνει τη μέση επιφάνεια της Γης κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου, κυρίως τα τελευταία 30 χρόνια. Η Σένγκαρτ και οι συνεργάτες της συνδύασαν οικονομικά δεδομένα και κλιματικές προσομοιώσεις για να εντοπίσουν τις εκπομπές από διάφορες παγκόσμιες εισοδηματικές ομάδες και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπό τους σε συγκεκριμένους τύπους ακραίων καιρικών φαινομένων που ενισχύουν το κλίμα.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν επίσης τον ρόλο των εκπομπών που ενσωματώνονται στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις και όχι μόνο στον τρόπο ζωής και την προσωπική κατανάλωση. “Η δράση για το κλίμα που δεν αντιμετωπίζει τις υπέρμετρες ευθύνες των πλουσιότερων μελών της κοινωνίας κινδυνεύει να χάσει έναν από τους πιο ισχυρούς μοχλούς που διαθέτουμε για τη μείωση της μελλοντικής βλάβης”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Καρλ-Φρίντριχ Σλέσνερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Integrated Climate Impacts Research Group στο Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων κοντά στη Βιέννη.
Φόροι σε δισεκατομμυριούχους
Οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου, σημείωσε, θα μπορούσαν να λογοδοτήσουν για τις κλιματικές επιπτώσεις μέσω κλιμακούμενων φόρων στον πλούτο και στις επενδύσεις που σχετίζονται με εκπομπές άνθρακα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η φορολόγηση των εκπομπών που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία είναι πιο δίκαιη από τους οριζόντιους φόρους άνθρακα, οι οποίοι τείνουν να επιβαρύνουν τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα. Πρόσφατες πρωτοβουλίες για την αύξηση των φόρων στους υπερπλούσιους και τις πολυεθνικές έχουν ως επί το πλείστον αδρανοποιηθεί, ιδίως αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στον Λευκό Οίκο. Πέρυσι, η Βραζιλία -ως οικοδεσπότης της G20- πίεσε για την επιβολή φόρου δύο τοις εκατό στην καθαρή περιουσία των ατόμων με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Παρόλο που οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να “συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με υπερυψηλό πλούτο φορολογούνται αποτελεσματικά”, δεν έχει υπάρξει καμία συνέχεια μέχρι σήμερα. Το 2021, σχεδόν 140 χώρες συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου για τις πολυεθνικές εταιρείες, με σχεδόν τις μισές να υποστηρίζουν έναν ελάχιστο συντελεστή 15 τοις εκατό, αλλά και αυτές οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει. Σχεδόν το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων του κόσμου προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες – περισσότεροι από την Κίνα, την Ινδία και τη Γερμανία μαζί, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam που δραστηριοποιείται κατά της φτώχειας, το πλουσιότερο 1% έχει συγκεντρώσει 42 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέο πλούτο την τελευταία δεκαετία.
Επίσης, αναφέρει ότι το πλουσιότερο ένα τοις εκατό έχει περισσότερο πλούτο από ό,τι το χαμηλότερο 95 τοις εκατό μαζί.
Πηγή: thecaller.gr