Κόσμος

Politico: Θα είναι ο νέος Πάπας ένα αντίβαρο στην επιθετική ρητορική του Τραμπ;

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ εξελέγη νέος Πάπας, σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Βατικανό — και ενώ η Καθολική Εκκλησία αναζητά σταθερότητα και ενότητα.

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, 69 ετών, με καταγωγή από το Σικάγο και εμπειρία ως ιεραπόστολος στο Περού, έλαβε το παπικό όνομα Λέων ΙΔ’. Η εκλογή του δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε από την πολιτική σκηνή, καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί έναν σαφή αντίλογο στις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ημέρες πριν το κονκλάβιο, ο Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Βατικανό, δημοσιεύοντας μέσω τεχνητής νοημοσύνης εικόνα του ιδίου ως Πάπα. Παράλληλα, φρόντισε να προωθήσει υποψηφίους της αρεσκείας του και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του — ακόμη και κατά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Παρά τις επιφυλάξεις πολλών καρδιναλίων απέναντι στην ιδέα ενός Πάπα από τις ΗΠΑ, τελικά προκρίθηκε ο Πρεβόστ, όχι μόνο για το θεολογικό και ποιμαντικό του έργο, αλλά και επειδή, όπως αναφέρει πηγή του Politico, κρίθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ήπιο αντίβαρο στην επιθετική ρητορική της αμερικανικής ηγεσίας.
Ένας Πάπας διαφορετικός από τον Τραμπ

Ο νέος Πάπας αναμένεται να συνεχίσει την προοδευτική γραμμή του Φραγκίσκου, με έμφαση στην ανεκτικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη στήριξη των μεταναστών και των προσφύγων. Ο ίδιος διαθέτει διπλή υπηκοότητα (ΗΠΑ και Περού) και χρησιμοποίησε ισπανικά και ιταλικά στην πρώτη του δημόσια ομιλία, σε μια χειρονομία που αναλυτές χαρακτήρισαν «σκόπιμη αποστασιοποίηση» από τον αγγλόφωνο εθνικισμό του Τραμπ.

«Είναι υπέρ των μεταναστών, των προσφύγων, των φτωχών. Μιλά τη γλώσσα που ο Τραμπ απορρίπτει — τα ισπανικά», ανέφερε εκκλησιαστικός ιστορικός στην ιταλική εφημερίδα.
ΗΠΑ – Εκκλησία: Μια ρωγμή που πρέπει να γεφυρωθεί

Ωστόσο, η εκλογή του Λέοντα ΙΔ’ δεν είναι απλώς πολιτική. Αντανακλά και την αυξανόμενη ανησυχία στο Βατικανό για τη διχόνοια στους κόλπους της Αμερικανικής Καθολικής Εκκλησίας, όπου οι εντάσεις ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς παραδοσιακούς και προοδευτικούς κληρικούς έχουν ενταθεί. Η κατάσταση είχε φτάσει στο σημείο να μιλούν για «σχισματική» πορεία, με πρώην διπλωμάτες του Βατικανού να έχουν ακόμα και επίσημα αφοριστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος Πάπας θεωρείται πρόσωπο συναινετικό, ικανό να αποκαταστήσει την ενότητα στον αμερικανικό καθολικισμό. Σύμφωνα με πηγή του κονκλαβίου, η πρόθεσή του να μετακομίσει στο Αποστολικό Παλάτι —παραδοσιακή κατοικία των Παπών, που είχε εγκαταλειφθεί από τον Φραγκίσκο— ερμηνεύεται ως «άνοιγμα» προς τους συντηρητικούς.
Το μήνυμα του νέου Ποντίφικα

Ήδη από τις πρώτες του τοποθετήσεις, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ έστειλε ηχηρό μήνυμα υπέρ των ευάλωτων, κάνοντας λόγο για «παραμέληση του ελέους και τρομακτικές παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» — αναφορά που αρκετοί εξέλαβαν ως έμμεση κριτική στις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση.

Όπως σημειώνει Γερμανός καρδινάλιος που παρακολούθησε τις διαβουλεύσεις, το μεταναστευτικό ήταν κρίσιμο ζήτημα για πολλούς καρδιναλίους. «Ο νέος Πάπας γνωρίζει από πρώτο χέρι το πρόβλημα και έχει βαθιά κατανόηση για τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών», υπογράμμισε.

Με την ανάληψη του Θρόνου του Αγίου Πέτρου από έναν Πάπα που ενώνει διαφορετικούς κόσμους —ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, προοδευτισμό και σεβασμό στην παράδοση— το Βατικανό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η Εκκλησία επιλέγει την ενότητα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αντοχή απέναντι στον διχαστικό λόγο.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button