Οικονομία

Η ακρίβεια πάει παραλία: Οι τουρίστες στα ελληνικά νησιά προτιμούν μαγείρεμα στο σπίτι αντί για εστιατόρια

Ένα φαινόμενο, που είχε αρχίσει να παρατηρείται ήδη από πέρσι, έχει γίνει εκτεταμένη, σχεδόν… μόδα από ανάγκη, το φετινό καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά.

Όλο και περισσότεροι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, προτιμούν να αραιώνουν τα γεύματα σε εστιατόρια ή ταβέρνες και να καλύπτουν τις ανάγκες τους  αγοράζοντας προϊόντα από σούπερ μάρκετ. Να μαγειρεύουν δηλαδή οι ίδιοι στα καταλύματά τους. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς αποτυπώνεται όχι μόνο σε εικόνες και σε μία αίσθηση που είναι έντονη, αλλά και επίσημα στοιχεία.

Σε ΦΕΚ η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ - Media

Τα οποία στοιχεία δείχνουν διψήφια ανάπτυξη των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ στις νησιωτικές αγορές της τάξης του 10%–17% σε σχέση με πέρυσι, που επίσης υπήρχε αυξητική τάση. Η συμβολή των νησιών στο συνολικό τζίρο του λιανεμπορίου τροφίμων το καλοκαίρι φτάνει πλέον το 11.2% του συνολικού, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Οι ουρές στα καταστήματα τροφίμων είναι καθημερινό φαινόμενο, ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς (π.χ. Κουφονήσια, Τήνος, Νάξος, Πάρος, Μύκονος) και μάλιστα ως τις βραδινές ώρες, με τουρίστες να αγοράζουν έτοιμα προϊόντα, λαχανικά, ποτά, ζυμαρικά και κατεψυγμένα γεύματα.

Και την ίδια ώρα πολλά εστιατόρια και ταβέρνες εμφανίζουν αισθητά μειωμένη πελατεία. Πολλά μπαρ και ταβέρνες δυσκολεύονται να γεμίσουν, ακόμα και όταν η τουριστική κίνηση παραμένει γενικά υψηλή.

Επίσης πολλοί τουρίστες περιορίζονται να αγοράζουν «στο χέρι» (π.χ. σουβλάκι ή πίτσα) ή να καταφεύγουν στο ντιλίβερι.

Για τους αναλυτές των δεδομένων που διαμορφώνονται στην τουριστική αγορά, είναι ενδεχομένως ανεπίστρεπτη αυτή η στροφή τουριστών προς το σπίτι/διαμέρισμα για τη διατροφή τους (μαγείρεμα, takeaway από σούπερ μάρκετ αντί για εστιατόρια).

Οι βασικές αιτίες για την τάση αυτή είναι:

•        Αυξημένο κόστος διαμονής και μεταφοράς: Οι τιμές εισιτηρίων, καταλυμάτων και οργανωμένων πακέτων έχουν αυξηθεί σε διψήφια ποσοστά μέσα σε ένα χρόνο.

•        Αύξηση τιμών στο φαγητό εκτός σπιτιού.

•        Επιθυμία για εξοικονόμηση στις διακοπές, ειδικά καθώς η συνολική οικονομική επιβάρυνση έχει αυξηθεί σημαντικά για τον τυπικό τουρίστα.

Διαβάστε επίσης:

Βαθαίνει η στεγαστική κρίση: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στην ΕΕ στο κόστος στέγασης – Στοιχεία-σοκ από την ΤτΕ

Κομισιόν: Στις κυβερνήσεις το μπαλάκι των… μειωμένων επιδοτήσεων – «Ξηλώνει» την ΚΑΠ η φον ντερ Λάιεν, στα κάγκελα οι αγρότες

70.000 όμηροι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: Λύση ή «νομιμοποίηση μιας απάτης» 5 δισ. ευρώ;

Back to top button