Πολιτική

«Ψήνεται» γαλάζια ερώτηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα – Ανησυχία στο Μαξίμου για «δάκτυλο» Σαμαρά

Τα αλλεπάλληλα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στα εθνικά μας θέματα καθώς και η κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό της Κ.Ο της ΝΔ με γαλάζιους βουλευτές να συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να καταθέσουν ερώτηση για τους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση στα εθνικά έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου .

Να επισημάνουμε ότι οι βουλευτές που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή την ιστορία είναι εκείνοι που κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές. Ο χρόνος που θα κατατεθεί η επίκαιρη ερώτηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη καθώς όπως λέγεται στους διαδρόμους της Βουλής αναζητείται το «κατάλληλο timing».

Με αυτά τα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να ανησυχεί μήπως πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί στα εθνικά θέματα.

Έτσι, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή την στάση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα άφησε αιχμή για τους «τζάμπα πατριώτες», φωτογραφίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Αφού πρώτα σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να θέλει η Τουρκία ότι θέλει περί γκριζαρίσματος εμείς όμως δεν το δεχόμαστε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Δεν την επηρεάζει ούτε αλλάζει την πολιτική της η κυβέρνηση», πρόσθεσε ότι «η απόφαση στηρίζεται σε καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Είχε προαναγγελθεί ότι θα την υλοποιήσει στο ακέραιο. Δεν θα μπει σε συζήτηση ενός ανύπαρκτου γκριζαρίσματος που δεν θα δεχθεί και δεν έχει δεχθεί ποτέ η ελληνική κυβέρνηση. Οι εκτάσεις αυτές ήταν οι πιο σημαντικές, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα πρόκειται να συνεχίσει τον σχεδιασμό της.

Ο Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα και στους λεγόμενους «τζάμπα πατριώτες», όπως τους χαρακτήρισε, που κάνουν λόγο για ενδοτισμό. «Το γεγονός ότι απαντάει το τουρκικό ΥΠΕΞ είναι η απάντηση στους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων».

Να επισημάνουμε ότι χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση δύο θαλάσσιων πάρκων στο νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι «αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας από την Ελλάδα πέρυσι, το Υπουργείο μας εξέδωσε δήλωση στις 9 Απριλίου 2024, επαναλαμβάνοντας ότι τα Θαλάσσια Πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο Πέλαγος δεν θα έχουν νομικές συνέπειες στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες. Τα σημεία που αναφέρονται στη δήλωσή μας παραμένουν σε ισχύ σήμερα.

Προσθέτοντας μάλιστα, ότι «οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος. Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας, ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα ανακοινώσει επίσης τα έργα της που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη επιθυμούν να διατηρήσουν στις σχέσεις τους με την Ελλάδα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές. Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα.

Η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνει η Τουρκία: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα» διαμηνύει και «χαρτογραφεί» τα δικά της θαλάσσια πάρκα ως αντίμετρο

Νίκος Δένδιας: Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το μπαλάκι για το πρόγραμμα «Safe»

Χαρίτσης: Η πίεση για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ έφερε αποτελέσματα – Η μάχη συνεχίζεται

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr

Back to top button