Κόσμος

Γάζα: «Ντροπή για την ανθρωπότητα» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα ως «όνειδος για την ανθρωπότητα» σε ομιλία του ενόψει της εθνικής εορτής της χώρας, σε ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα από έναν μονάρχη που παραδοσιακά αποφεύγει τη δημόσια πολιτική.

«Προσθέτω τη φωνή μου σε όλους εκείνους που καταγγέλλουν τις σοβαρές ανθρωπιστικές καταχρήσεις στη Γάζα, όπου αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και σκοτώνονται από βόμβες ενώ είναι παγιδευμένοι στους θύλακές τους», είπε μιλώντας στο παλάτι του στις Βρυξέλλες. «Η σημερινή κατάσταση συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό. Αποτελεί ντροπή για όλη την ανθρωπότητα. Υποστηρίζουμε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να τερματιστεί άμεσα αυτή η αφόρητη κρίση», τόνισε.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Φίλιππος μίλησε τόσο έντονα και ξεκάθαρα δημόσια για μια σύγκρουση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ήταν πιο συγκρατημένη στην κριτική της για τη σύγκρουση στη Γάζα. Σημειώνεται ότι ο ρόλος του βασιλιά στο Βέλγιο περιορίζεται στο να παρέχει συμβουλές, υποστήριξη και προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση, χωρίς να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις.

Το Ισραήλ σφυροκοπά ανελέητα τη Γάζα μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Οκτώβριο του 2023 μαχητές της Χαμάς εναντίον πόλεων στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 251 ομήρους. Έκτοτε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 59.000 ανθρώπους στη Γάζα, στην πλειοψηφία τους άμαχους, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Μεγάλο μέρος της περιοχής έχει ισοπεδωθεί από βομβαρδισμούς και το Ισραήλ έχει περιορίσει τις προμήθειες τροφίμων και άλλων ειδών. Το Ισραήλ αρνείται ότι οι δυνάμεις του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και λέει ότι οι περιορισμοί στις προμήθειες είναι απαραίτητοι για να αποτραπεί η εκτροπή της βοήθειας από τους μαχητές της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης

Δεν κάνει πίσω η Τεχεράνη: «Δεν θα εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου» ξεκαθαρίζει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Στα άδυτα του «μεγαλύτερου εργοστασίου» drone-καμικάζι – Ρώσοι έφηβοι τα κατασκευάζουν για να χτυπήσουν την Ουκρανία

Ο Τραμπ αιφνιδιάστηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία και το χτύπημα στην εκκλησία στη Γάζα, δήλωσε η Κάρολαϊν Λέβιτ

Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr

Back to top button