Αντιμεταναστευτικό παραλήρημα Τραμπ από τη Σκωτία: «Σταματήστε αυτή την φρικτή εισβολή μεταναστών… σκοτώνει την Ευρώπη»

Στη Σκωτία έφτασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο με γκολφ και διπλωματία, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Ευρώπη για την «εισβολή μεταναστών».
Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε λίγο πριν τις 20.30 τοπική ώρα στο αεροδρόμιο του Πρέστγουικ, στα νοτιοδυτικά της Γλασκώβης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να… νουθετήσει την Ευρώπη για το μεταναστευτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συνέλθετε, αλλιώς δεν θα υπάρχει Ευρώπη πια… σταματήστε αυτή την φρικτή εισβολή μεταναστών… σκοτώνει την Ευρώπη».
Παράλληλα, αναφερόμενους στους δασμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με την φον ντερ Λάιεν και επανέλαβε ότι οι πιθανότητες επίτευξης μιας εμπορικής συμφωνίας είναι 50-50 καθώς απομένουν να επιλυθούν 20 διαφορετικά «αγκάθια». Πρόσθεσε όμως ότι «θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία από όλες, εάν την κάνουμε».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Στάρμερ, υπενθύμισε ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη καταλήξει σε εμπορική συμφωνία και επομένως «θα συζητήσουν άλλα πράγματα».
Για την πιθανότητα να απονείμει χάρη στην Γκισλέιν Μάξγουελ, την σύντροφο και συνεργάτιδα του Τζέφρι Επστάιν, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για τη δράση του χρηματιστή και σεξουαλικού αρπακτικού, ο Τραμπ είπε ότι «δεν είναι ώρα τώρα» να συζητήσει το θέμα.
Ο Τραμπ θα μεταβεί στη συνέχεια στο Τέρνμπερι, στο ένα από τα δύο γήπεδα γκολφ που ανήκουν στην οικογενειακή επιχείρησή που διευθύνεται από τους μεγαλύτερους γιους του.
Τετ α τετ φον ντερ Λάιεν – Τραμπ για τους δασμούς
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την Κυριακή στη Σκωτία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις και τους δασμούς να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.
«Έπειτα από μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον @POTUS, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στη Σκωτία την Κυριακή, για να συζητήσουμε τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις και πώς μπορούμε να τις διατηρήσουμε ισχυρές», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X.
Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια λύση με τις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι πιθανότητες ώστε οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 50-50, ή ενδεχομένως μικρότερες. Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως οι Βρυξέλλες θέλουν «πραγματικά να συνάψουν μια συμφωνία» και ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου και η απειλή επιβολής αμερικανικών δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.
«Εργαζόμαστε πολύ επιμελώς με την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο για να ταξιδέψει για τη Σκωτία, για μια ολιγοήμερη διαμονή για γκολφ και διμερείς συναντήσεις. «Θα έλεγα πως έχουμε πιθανότητες 50-50, πιθανόν λιγότερες από αυτό, όμως πιθανότητες 50-50 του να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ».
Ερωτηθείς δεύτερη φορά σχετικά με την προοπτική μιας συμφωνίας, εκείνος απάντησε: «Αυτό είναι το σημαντικό αυτήν τη στιγμή… Νομίζω πως η ΕΕ έχει αρκετές πιθανότητες να κάνει μια συμφωνία τώρα».
Χθες, είχε διαβεβαιώσει: «Προχωράμε προκειμένου να συνάψουμε πιθανόν μια πολύ καλή συμφωνία με εκείνους».
«Θέλουν πραγματικά να καταλήξουν σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε αιφνιδιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τη 12η Ιουλίου απειλώντας με την επιβολή δασμών 30% σε όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ από την 1η Αυγούστου. Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με αμερικανικούς δασμούς σε πάνω από το 70% των εξαγωγών της – 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και 10% στα περισσότερα άλλα προϊόντα της ΕΕ.
Έκτοτε, διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα, με πολλές διακυμάνσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής αυτών των μέτρων που θα οδηγούσαν αυτούς τους δύο παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς σε μια εμπορική διαμάχη με σοβαρό αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει προετοιμάσει αντίμετρα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ στις 7 Αυγούστου σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Πρόκειται για επιβολή αντιμέτρων ύψους 93 δισ. ευρώ ($109 δισ.) σε αμερικανικά προϊόντα.
Πιθανή μια εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο
Σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για το εμπόριο, ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου, θα μπορούσαν να καταλήξουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δήλωσαν νωρίτερα αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ, τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Η συμφωνία πιθανότατα θα περιλαμβάνει βασικούς δασμούς 15% σε όλα τα προϊόντα της ΕΕ που εισέρχονται στις ΗΠΑ και πιθανώς δασμούς 50% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι μια συμφωνία το Σαββατοκύριακο φαίνεται πιθανή, καθώς “η συμφωνία βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια του Τραμπ τώρα”.
Διαβάστε επίσης:
Συρία: Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων σύντομα στο Παρίσι
Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη