Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου πιθανώς επιταχύνει την άνοια

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα καταδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της ταχύτερης γνωστικής εξασθένησης σε ασθενείς με άνοια.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Gut, υποδεικνύει την ανάγκη για εξατομικευμένες θεραπείες, λένε οι ερευνητές.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με άνοια», λέει ο κύριος ερευνητής Hong Xu , επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία. «Αυτό ανοίγει το δρόμο σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές φροντίδας με στενότερη παρακολούθηση και στοχευμένη θεραπεία, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων».
Το έντερο μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο
Πολλά έχουν γραφτεί για τη σχέση μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του εγκεφάλου τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν υποθέσεις ότι οι ΙΦΝΕ, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, μπορούν να συμβάλουν στην άνοια, αλλά παραμένει μυστήριο πώς αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία.
Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σουηδικό μητρώο για γνωστικές/άνοιας διαταραχές (SveDem) για να εντοπίσουν άτομα που ανέπτυξαν ΙΦΕΝ μετά τη διάγνωση άνοιας. Συνολικά 111 άτομα με άνοια και νεοδιαγνωσμένα ΙΦΕΝ συγκρίθηκαν με 1.110 αντίστοιχα άτομα με άνοια αλλά χωρίς ΙΦΕΝ. Και οι δύο ομάδες ήταν παρόμοιες ως προς την ηλικία, το φύλο, τον τύπο άνοιας, τη συννοσηρότητα και τη συνεχιζόμενη φαρμακευτική αγωγή.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στη βαθμολογία MMSE (Mini-Mental State Examination), η οποία είναι ένα κοινό μέτρο της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου, και συνέκριναν τα ποσοστά εξασθένησης μεταξύ των δύο ομάδων. Μελέτησαν επίσης πώς άλλαξαν οι βαθμολογίες MMSE πριν και μετά τη διάγνωση της ΙΦΝΕ στην πρώτη ομάδα.
Ταχύτερη γνωστική παρακμή
Άτομα με άνοια και ΙΦΕΝ παρουσίασαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση, με την έκπτωση να είναι πιο έντονη μετά τη διάγνωση της ΙΦΕΝ από ό,τι πριν. Άτομα και με τις δύο διαγνώσεις έχασαν σχεδόν 1 μονάδα MMSE περισσότερο ετησίως σε σύγκριση με εκείνα με μόνο άνοια.
«Αυτή η μείωση είναι κλινικά σημαντική και συγκρίσιμη με τη διαφορά μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν το νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ντονανεμάμπη, και εκείνων που δεν λαμβάνουν», λέει ο Δρ Xu. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα αν θέλουμε να κατανοήσουμε πώς οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου επηρεάζουν τον εγκέφαλο και αν η θεραπεία της ΙΦΝΕ μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή».
Δεδομένου ότι επρόκειτο για μια παρατηρητική μελέτη, δεν μπορούν να τεκμηριωθούν αιτιώδεις σχέσεις. Οι ερευνητές επίσης δεν διέθεταν πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου των συμμετεχόντων και είχαν μόνο περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο θεραπείας τους.
Πηγή: news.ki.se
Διαβάστε επίσης:
Στην αντεπίθεση περνούν οι νοσοκομειακοί γιατροί- Σκληρή απάντησή για τα «βραχιολάκια»
Ρήξη τενόντων του ώμου: Γυμναστική ή αρθροσκοπική αντιμετώπιση;
Μυωπία, αστιγματισμός: Πώς θα ξέρω ότι είμαι κατάλληλος υποψήφιος για laser;