Πολιτική

Ανάσα στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική ανάσα μέσα στο θερμό καλοκαίρι ήταν για το ΠΑΣΟΚ τα όσα συνέβησαν στη Βουλή και η αντιπαράθεση που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κόντρα τους, αλλά κυρίως τα συνεχή και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για «γαλάζια» στελέχη που έπαιρναν επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ δίνουν τη δυνατότητα στο Κίνημα να δηλώνει «παρών» μπροστά σε οποιαδήποτε νέα σύγκρουση αλλά και να φανεί ότι είναι ο μόνος αντίπαλος απέναντι στο «σύστημα Μαξίμου».

Η επένδυση στο μότο «υπάρχει αντιπολίτευση» θα είναι πιο έντονη το επόμενο διάστημα. Το Κίνημα ως οργανισμός βρίσκεται σε καλή φάση και τα νερά είναι ιδιαίτερα ήσυχα, κυρίως γιατί ακόμα και στελέχη που δεν στήριξαν τον Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές παραδέχονται ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «τα πήγε εξαιρετικά».

Όλα αυτά την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να επενδύει στην εσωκομματική «γαλάζια» διχόνοια ρίχνοντας συνεχώς τα βέλη της προς τον Μητσοτάκη. Όσον αφορά και στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεργάτες του Ανδρουλάκη δηλώνουν στο «Ποντίκι» ότι ήταν θέμα χρόνου και υποστηρίζουν ότι οι επόμενες μέρες για τις αγροτικές επιδοτήσεις θα είναι ακόμα πιο δύσκολες.

«Πιάνονται απ’ τα μαλλιά τους»

«Το καθεστώς Μητσοτάκη, λειτουργώντας εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, εξέθρεψε το ‘‘γαλάζιο’’ σκάνδαλο διασπάθισης των κοινοτικών πόρων. Η χώρα μας χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Αξίζει μια αξιόπιστη κυβέρνηση που να υπηρετεί τον λαό και όχι τα συμφέροντα λίγων ισχυρών. Αξίζει θεσμούς που να λειτουργούν με λογοδοσία, όχι να μετατρέπονται σε εργαλεία συγκάλυψης. Αξίζει διαφάνεια, όχι καθεστωτική αλαζονεία».

Η παραπάνω «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ (μέσα από ανακοινώσεις, δηλώσεις κ.λπ.) συμπυκνώνει και την άποψη που κυριαρχεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι πέρα από ξεκάθαρο ότι στο ΠΑΣΟΚ κάνουν την ανάγνωση πως ο Μητσοτάκης είναι «όμηρος» του ίδιου του κόμματός του. Γι’ αυτό στις τελευταίες ανακοινώσεις στελέχη του Κινήματος θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου «πιάνεται από τα μαλλιά του», επειδή δεν έχει τρόπο διαφυγής από τα σκάνδαλα.

«Δεν μπορεί να κάνει ούτε restart ούτε τη φυγή προς τα εμπρός» σχολιάζει με νόημα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση να «φοβηθεί» το ΠΑΣΟΚ το ίδιο στέλεχος απαντά στο «Ποντίκι»:

«Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε πρώτο το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε το πλαίσιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία και ανακοίνωσε ότι θα κάνει την Προανακριτική. Για να φτάσει ο κ. Μητσοτάκης να δραπετεύσει από τη Βουλή με έναν τρόπο πρωτοφανή για τα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάποιος έκανε αυτές τις κινήσεις για να οδηγηθεί εκεί. Άρα αντιπολίτευση υπάρχει».

Από τα παραπάνω λόγια γίνεται αντιληπτό ότι το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα επενδύσει δυναμικά στο να εμπεδωθεί ότι και αντιπολίτευση υπάρχει και πως αυτή εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορεί να σταθεί ο Μητσοτάκης»

Για τον πρωθυπουργό άλλωστε εξέφρασε κάθετη άποψη και ο Ανδρουλάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Real FM, ούτε λίγο ούτε πολύ, τόνισε πως είναι ένας πρωθυπουργός που φοβάται.

«Έχουμε ένα σκάνδαλο, ένα πρόστιμο ύψους 1 δισ. και μια δικογραφία με την οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζητεί να λύσουμε τα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες που περιγράφονται για τους υπουργούς Αυγενάκη και Βορίδη. Ποιος ήταν, λοιπόν, ο φόβος, που οδήγησε τον κ. Μητσοτάκη να πράξει το αδιανόητο στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα; Είναι ένας πρωθυπουργός εκβιαζόμενος από τους υπουργούς του κάθε φορά που έρχεται μια δικογραφία. Αντί να πει ως Ευρωπαίος πολιτικός ότι “υπάρχει το άρθρο 86, αλλά θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να διερευνηθούν. Δεν φοβόμαστε την έρευνα, δεν φοβόμαστε τη δικαιοσύνη”» σχολίασε συγκεκριμένα ο Ανδρουλάκης.

Η άποψη που κυριαρχεί στο Κίνημα είναι πως «δεν μπορεί να σταθεί πρωθυπουργός που δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές του».

Παραμένει το άγχος για την εξωτερική πολιτική

Όλα αυτά την ώρα που ακόμα και από την ηγεσία του Κινήματος εκφράζεται καθαρό άγχος για τα όσα συμβαίνουν στην εξωτερική πολιτική και ο Ανδρουλάκης εμφανίζεται πολύ ενοχλημένος από τις κυβερνητικές κινήσεις.

«Εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τον δικό μας σχεδιασμό. Και δεν αφορά αυτό μόνο τις θαλάσσιες ζώνες και τα θαλάσσια πάρκα. Αφορά και άλλες πολιτικές επιλογές. Μιλά η Νέα Δημοκρατία για ήρεμα νερά και βλέπουμε επιτάχυνση του σχεδίου της “γαλάζιας πατρίδας”. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει την κ. Μελόνι ως στρατηγικό του σύμμαχο και η Μελόνι μαζί με τον Ερντογάν και τον εκπρόσωπο της δυτικής Λιβύης μετέχουν σε τριμερή συνάντηση με συγκεκριμένη ατζέντα και τα ενεργειακά» ήταν το σχόλιό του.

Πάντως, ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και το άρθρο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ η άποψη που κυριαρχεί είναι ξεκάθαρη: «Όταν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με εμπειρία στην εξωτερική πολιτική επιβεβαιώνουν πλήρως την κριτική που ασκεί συστηματικά και υπεύθυνα το ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον προφανές και στον πιο καλόπιστο πως η πραγματικότητα έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη Νέα Δημοκρατία».

Όσο για τη στάση που πρέπει να υπάρχει με την Τουρκία, η απάντηση του Κινήματος είναι σαφής: «Η αδράνεια και η ακινησία δεν διασφαλίζουν “ήρεμα νερά”. Είναι αδιέξοδη πολιτική, που οδηγεί σε τρικυμίες και αντάρες. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας».

Διαβάστε επίσης:

Πυρηνικές απειλές και περισσότερα drones – Αμετακίνητες οι μαξιμαλιστικές ρωσικές απαιτήσεις για τερματισμό του πολέμου

Σκληρό χαράτσι οι ιδιωτικές ασφάλειες – Κατακόρυφη η αύξηση των ασφαλίστρων

Εξωτερική πολιτική και εσωτερική αντιπαράθεση

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr

Back to top button