Κόσμος

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς ένα τηλεφώνημα του Νετανιάχου στον Τραμπ άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με μια σημαντική πληροφορία: ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του ήταν έτοιμοι να συναντηθούν σε ένα σημείο στην Τεχεράνη το Σάββατο το πρωί.

Όλοι θα μπορούσαν να σκοτωθούν με μια και μόνη καταστροφική αεροπορική επιδρομή, είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ και την ομάδα του, σύμφωνα με τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση και που μίλησαν στο Axios. To τηλεφώνημα αυτό έμελλε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας για τη Μέση Ανατολή, καθώς ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για την έναρξη της επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν.

Το δημοσίευμα του Axios χαρακτηρίζει τη συνομιλία της 23ης Φεβρουαρίου ως «το τηλεφώνημα που άλλαξε τη Μέση Ανατολή» και αναφέρει ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ να εξετάσει τα στοιχεία που είχαν προέλθει από την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Η CIA φέρεται να επιβεβαίωσε την αξιοπιστία των πληροφοριών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται ο ιστότοπος αναφέρουν ότι, ενώ προχωρούσαν οι προετοιμασίες για πιθανό πλήγμα, ο Τραμπ πήρε τη «συνειδητή απόφαση» να μην αναφερθεί εκτενώς στο Ιράν στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, την επόμενη ημέρα μετά το τηλεφώνημα με τον Νετανιάχου.

Η ανησυχία ήταν ότι ο Χαμενεΐ θα μπορούσε να κρυφτεί και να διαφύγει εάν αντιλαμβανόταν ότι επίκειται επίθεση. Μέχρι την Πέμπτη – την ίδια ημέρα που απεσταλμένοι του Τραμπ συναντήθηκαν στη Γενεύη με Ιρανούς διαπραγματευτές – η CIA είχε πλέον οριστικά «επιβεβαιώσει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονταν μαζί και ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία», όπως ανέφερε πηγή στον ιστότοπο.

Μετά τη συνάντηση στη Γενεύη, οι απεσταλμένοι του Αμερικανού προέδρου τον ενημέρωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά. «Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να προχωρήσετε με τη διπλωματία, θα πιέσουμε και θα αγωνιστούμε για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι μας έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν μια συμφωνία με την οποία θα είστε ικανοποιημένος» φέρεται να του είπαν, σύμφωνα με το Axios.

Την επόμενη ημέρα, αφού έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν απέδιδαν και ότι οι πληροφορίες για τον Χαμενεΐ ήταν αξιόπιστες, ο Τραμπ φέρεται να έδωσε τελικά την εντολή για το πλήγμα.

Το Axios επικαλείται επίσης Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος υποστηρίζει ότι αρχικά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδίαζαν το χτύπημα για τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να έχει χρόνο να καλλιεργήσει υποστήριξη στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Νετανιάχου πίεσε να επισπευσθεί η επίθεση, προειδοποιώντας ότι Ιρανοί ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στην παρανομία κινδύνευαν να σκοτωθούν από το καθεστώς.

«Δεν προετοιμάσαμε το έδαφος (στην κοινή γνώμη) εκ των προτέρων όσο καλά θα μπορούσαμε, επειδή η ευκαιρία εμφανίστηκε πολύ γρήγορα», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στον ιστότοπο.

Διαβάστε επίσης

Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή: Νέα θύματα σε Κουβέιτ και Λίβανο, νεκρό 11χρονο κορίτσι – Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες

CNN: Στο σκοτάδι της στρατηγικής – Τα αντιφατικά μηνύματα Τραμπ για τους στόχους της επιχείρησης στο Ιράν

Μερτς μετά τη συνάντηση με Τραμπ: Η Ισπανία δεν πρέπει να υποστεί αρνητική μεταχείριση, αδικαιολόγητη η κριτική στον Στάρμερ

Πηγή: topontiki.gr

Back to top button